DOGOVOREN SASTANAK S KOSOR

Seljački prosvjed se prekida

27.08.2009 u 15:17

Bionic
Reading

Nakon poziva na razgovor u Vladu, vođe seljačke pobune odlučile su prekinuti prosvjed organiziran na nekoliko punktova nedaleko od granice sa Srbijom i BiH. Iz 15 sati prosvjednici su se polako razišli, izvijestio je Jutarnji list

Izvješće policije

U cilju sprečavanja blokada prometa, kako na magistralnim pravcima takoi na graničnim prijelazima, policija je na prilaznim pravcimauspostavila kontrolne punktove na kojima su traktori zaustavljani, avozači upozoravani na zakonske odredbe Zakona o javnom okupljanju iRješenju o zabrani predviđene blokade graničnih prijelaza.

Tijekomproteklih aktivnosti ostvarena je puna suradnja i kooperativnost saseljačkim udrugama te su okupljanja prošla bez incidenata.

'Iz ureda predsjednice Hrvatske vlade dobili smo poziv na sastanak idućeg četvrtka. Policijska blokada s kojom smo danas bili suočeni samo nam je škola za ubuduće. Kada idući put budemo organizirali prosvjed, nikoga nećemo izvijestiti i jednostavno ćemo izaći na cestu', rekao je Matija Brlušić iz udruge Brazda koji se, zajedno s kolegama iz druge dvije udruge koje su organizirale prosvjed, u četvrtak obratio prosvjednicima nedaleko od Županje.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković seljački prosvjed je ocijenio neuspješnim, budući da je u istima sudjelovalo najviše 130 traktora, što su, istaknuo je Čobanković, promili poljoprivrednika upisanih u registar i promili korisnika poljoprivrednih poticaja.

'Brojke govore da je u upisniku 180 tisuća poljoprivrednih gospodarstava, da je oko 80 tisuća korisnika potpora, a po našim saznanjima prosvjeduje između 120 i 130 proizvođača, pa sami zaključite je li prosvjed uspio', izjavio je Čobanković nakon današnje sjednice Vlade.

Kazao je da velika većina udruga poljoprivrednika ne sudjeluje u prosvjedu, da se dio njih u startu ogradio od prosvjeda, a da je dio nakon sinoćnjeg sastanka s ministrom odlučio odgoditi prosvjed do susreta s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor, koji je, kaže Čobanković, planiran za sljedeći tjedan.

Rekao je da prosvjeduje ogranak Hrvatskoga seljačkog saveza iz Vukovarsko-srijemske županije, koji je na granični prijelaz Županja izveo 60-ak, u Tovarnik 20-ak te kod Duboševice u Baranji 20-ak traktora.

U prosvjedu sudjeluje i baranjski ogranak Saveza zajednice seljaka Slavonije i Baranje, iako se vodstvo zajednice odlučilo za odgodu prosvjeda.
U Staroj Gradišci prosvjeduje dio Zajednice poljoprivrednih udruga Požeško-slavonske županije, a predsjednik Zajednice Dukić članove je pozvao da odustanu od prosvjeda.

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj te na virovitičkom području nema prosvjeda, izvijestio je Čobanković.

Ministar je najavio da će se na sastanku premijerke i poljoprivrednika razgovarati o poticajima, ali i o poljoprivrednom zemljištu i drugim temama koje se tiču poljoprivrede.

Naglasio je da razumije situaciju u poljoprivredi, ali i da ratari ne mogu očekivati da će otkupljivači kupovati skuplju pšenicu, koja je na svjetskim burzama jeftina no ikad.

Ministar ističe da država poticajima brani konkurentnost domaćeg poljoprivrednog proizvoda te da je riječ o poštenom i realnom vođenju agrarne politike.
Još jednom je kazao da prosvjednici ne bi smjeli nanositi štetu drugima blokadama graničnih prijelaza u trenutku kada Hrvatska još uvijek očekuje značajan dolazak turista iz inozemstva.

'Ne bude li se proračun adekvatno punio, nećemo moći servisirati ni ono što je u proračunu utvrđeno, a takav scenarij ne može biti u interesu poljoprivrednika, nego isključivo u interesu pojedinaca koji se žele nametnuti i osigurati si poziciju kroz prosvjede', upozorio je Čobanković.