ZBOGOM PAMETI

Hvidra žali što sve ustaše ne primaju mirovinu

27.08.2009 u 13:14

Bionic
Reading

Zagrebačka Hvidra osula je paljbu po medijima i jugonostalgičarima, kako ih oni nazivaju, što su se usudili postaviti pitanje primanja povlaštenih mirovina u Republici Hrvatskoj

'Kao prvo, branitelji ne dobivaju mirovine, nego invalidi i obitelji poginulih, a to nisu povlastice, nego posljedica stradavanja državljana Republike Hrvatske odgovornih i lojalnih narodu i državi. Dakle, stradavanja onih koji su poštujući Ustav stali u obranu svoje samostalnosti, nasuprot onima koju su je htjeli uništiti i onima koji su stajali sa strane, a danas također primaju mirovine u Republici Hrvatskoj. I začudo, ima ih više nego branitelja.

Zar je povlastica biti osakaćen, imati noćne more, razorenu obitelj, činiti samoubojstva itd?' pita se Ivan Pandža, predsjednik zagrebačke Hvidre.

Što se tiče porasta broja korisnika mirovina Hrvatskog vijeća obrane u posljednje vrijeme, u zagrebačkoj Hvidri smatraju da je to posljedica maćehinskog odnosa Republike Hrvatske prema tom dijelu hrvatskih branitelja. 'Jer sve do današnjih dana njihova prava su namjerno stavljana u kut, a ginuli su u obrani Republike Hrvatske, držeći neprijatelje podalje od državnog teritorija, i sprječavali spajanje srpskih paradržava. Samo poginulih pripadnika HVO-a je više od 8.000 i bez tog dijela oružanih snaga Hrvatska bi se teško obranila, ako uopće i bi', stoji u priopćenju koje je potpisao Pandža.

Osim toga, postoji jasna osnova za ostvarivanje toga prava za braniteljsku populaciju, hrvatsku vojsku i policiju.

'Među tim korisnicima raznih povlastica nalazi se i neznani broj ubojica i zločinaca koji nikada nisu odgovarali za svoj zločin. Te umjesto da su osuđeni na zatvorske kazne zbog zločina, pokolja i jama, oni uživaju vječne povlastice u našoj Republici Hrvatskoj. Osim toga, lako je izračunati da ti korisnici povlastica danas ne bi mogli imati manje od 78 godina, a ima ih 43.557, dok pripadnika bivše JNA koji također imaju povlastice ima 11.540. Osim toga, budući da znamo da je NDH bila uređena i ustrojena država koja je imala svoju vojsku (ustaše i domobrane), kako je onda moguće da ima 3 puta više partizanskih mirovina od mirovina regularne vojske NDH?' pitaju se u Hvidri. Konačno javnost treba znati, kaže Pandža u priopćenju koje je potpisao, da invalidi i obitelji poginulih u Domovinskom ratu nemaju ni približno takva prava kakva su imali ti zločinci i ubojice.

Branitelji se slažu da treba uvoditi više reda u državi, po svim pitanjima, pa i po pitanjima korisnika mirovina, ali tako da se počne od povlaštenih iz bivše Jugoslavije.