NETRANSPARENTNOST

Željko Kerum vrtićima obmanjuje javnost

27.08.2009 u 12:51

Bionic
Reading

Kada je Željko Kerum, novi splitski gradonačelnik, stupio na dužnost, podrazumijevalo se da u famoznih prvih sto dana treba biti strpljiv i tolerantan i graditi odnose u dobroj vjeri. Kad je ničim izazvan odmah obećao rješavanje problema s dječjim vrtićima, izjavio je da taj projekt radi u dobroj vjeri

Danas kada se približava istek tih sto dana moratorija, niti Kerum komunicira s medijima, niti ima dobre vjere u njegove poteze. Školski primjer obmanjivanja javnosti je čitava priča o upisu najmlađih u dječje vrtiće. Nitko nije posebno provjeravao detalje i stvarno stanje oko tog projekta jer smo imali dobru vjeru. Tek kada su počeli ozbiljni problemi, ignoriranje procedure javnog natječaja i svađe s medijima, bilo je jasno da sve treba provjeriti.

Odlaskom na lice mjesta, u jedan od šest vrtića, na Žnjanu, utvrdili smo da je objekt zapravo potpuno spreman za funkciju i da samo treba unijeti namještaj. Nije bilo ni govora o pločicama i radovima, sve je bilo potpuno novo. Već to je unijelo sumnju u iznos koji će biti potrošen, da bi koji dan kasnije bilo objavljeno da nije toliko, pa na kraju Kerum tvrdi da će osobno sve platiti i tome slično.

Privatni vrtići

U gradu Splitu postoje 22 privatna vrtića, a mnogi od njih imaju i po dva objekta. Svaki od tih privatnih vrtića može upisati najmanje 15-20 djece u pedagoškoj godini. Znači, godišnje mogu upisati oko 400-500 djece. Sve privatne vrtiće Grad subvencionira.

Prema Zaključku o načinu i uvjetima sufinanciranja programa dječjih vrtića u vlasništvu fizičkih osoba i vjerskih zajednica na području grada Splita, od 31. listopada 2008. (Službeni glasnik grada Splita), privatni vrtići osiguravaju mjesta za 1642 djece, 162 radnika u vrtićima i 945.247 kn dobivaju od Grada za smještaj 1642 djece. Svake godine privatni vrtići mogu upisati do 500 nove djece.

Daljnjim provjerama je utvrđeno da su gradski vrtići zaista popunjeni, ali da u privatnim vrtićima ima još slobodnih mjesta, i to više nego je kapacitet novih šest vrtića. Otvaranje novih vrtića je dugoročno korisna stvar, ali nije bilo potrebe za hitnim rješenjima, prije svega zbog činjenice da u privatnim vrtićima ima sasvim dovoljno mjesta. Privatni vrtići su skuplji od javnih. Cijena u javnim je od 400 do 500 kuna na mjesec, dok je u privatnim od 700 do 1000 kuna. Za ovu godinu se mogla ispoštovati procedura, dio neupisane djece rasporediti po polupraznim privatnim vrtićima i subvencionirati razliku pola godine ili godinu do korektnog i zakonski transparentnog završetka šest novih vrtića.

Jednostavnom kalkulacijom se može izračunati da je trošak takvog rješenja četverostruko manji od šest milijuna kuna, pa prema tome žurni postupak nije bio neophodan i stječe se dojam da je Željko Kerum samo imao na umu populističke političke poene i malo posla za tvrtke i jarane koji mu ionako već rade na hotelu Marjan Hilton. Sam tvrdi da od 26 izvođača koje je zvao na posao oko vrtića njih dvadeset ima reference u cijeni i kvaliteti jer je već surađivao s tim tvrtkama.

Kerumova priča da ga je zvao pjevač Jole Čagalj zaista izgleda kao bajka iz dječjih vrtića, ali građani Splita ipak nisu tog uzrasta. Splitski gradonačelnik i dalje nastavlja svoj sukob interesa u svemu čega se dotakne i potvrđuje se konstatacija da time zatrpava javnost i medijski prostor količinom skandala koja se ne može pratiti. Samo kad bi provjeravali te postupke i procedure, novinari u Splitu ne bi stigli pratiti ništa drugo. Toliko o dobroj vjeri i povjerenju.