Hrvatska POZDRAV IZ HERCEGOVINE

Bandić gradi cestu za naselje lica s tjeralice

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić potpisao je u travnju ove godine ugovor o financiranju uređenja građevinskog zemljišta za izgradnju odvojka Bukovačke ceste, s komunalnom infrastrukturom, s tvrtkom u vlasništvu Blaže Petrovića odnosno njegove supruge Mirjane Petrović

ZAGREB - Blažo Petrović je lice s međunarodne tjeralice: od svibnja ove godine on je u bijegu pred hrvatskim pravosuđem, koje ga sumnjiči za nezakonito stjecanje 9,6 milijuna kuna. Trenutačno boravi u Hercegovini, u svom rodnom selu Klobuku. Široj javnosti on je poznat i kao osumnjičenik u procesu protiv male zločinačke organizacije, kad je oslobođen optužbi za iznudu, piše Novi list.

Sječa stabala na Tuškancu

Zagrebačka skupština prenamijenila je još 2006. jednu česticu Blaže Petrovića odnosno njegove supruge iz park-šume u stambenu zonu. Ta čestica nalazi se na Tuškancu, u ulici Vijenac. Amandman za prenamjenu dala je Morana Paliković-Gruden (HNS), obrazlažući da na tom području šuma ne postoji. No kad je supruga Blaže Petrovića 2003. godine prvi put zatražila prenamjenu zemljišta iz park-šume u građevinsku zonu, na priloženim fotografijama bilo je vidljivo da je drveće na površini od 700 četvornih metara bilo netom posječeno, što je bio preduvjet da se utvrdi kako šume zapravo – nema. 'Mora da je neka pogreška. Nećemo odustati od toga da ta čestica ostane u okviru park-šume i tražit ćemo odbijanje amandmana', tvrdila je nadležna pročelnica Doris Kažimir, iako na prethodnoj sjednici Poglavarstvu nije rekla niti riječ protiv te prenamjene.

Petrović je poznat i po tome što je uspio profitirati u igri s bankama. Od Zagrebačke banke, zahvaljujući jednom starom sporu poduzeća Retag, naplatio je 162 milijuna kuna, dok je od Privredne banke Zagreb (PBZ), na račun spora banke s tvrtkom AGM, nagodbom naplatio 15 milijuna eura u gotovini i nekretninama. Prije nego je do nagodbe s PBZ-om došlo, predsjednika Uprave banke Božu Prku nepoznati napadač pretukao je bejzbolskom palicom pred vratima njegovog stana. Informacija iz krugova bliskih Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala kaže da je Blažo Petrović i jedan od glavnih osumnjičenih u istrazi o brutalnom premlaćivanju poduzetnika Josipa Galinca.

Gradonačelnik Milan Bandić, dakle, u travnju ove godine potpisao je ugovor s tvrtkom Cubano, koja pripada opisanom Petroviću odnosno njegovoj supruzi. Tvrtka je osnovana 2004. godine, a osnivačica je Blažina kći – Renea Petrović. Sam Blažo u poduzeću je bio direktor od 2005. do 2006. godine, kad je to mjesto prepustio svojoj supruzi Mirjani.

Prema navedenom ugovoru, tvrtka će na četiri građevinske čestice graditi četiri zgrade, pa će financirati i troškove uređenja građevinskog zemljišta za potrebe gradnje pristupnih prometnica. Izgradit će, naime, odvojak Bukovačke ceste s komunalnom infrastrukturom: javnom rasvjetom, hortikulturnim uređenjem, sustavom za opskrbu pitkom vodom te za odvodnju otpadnih i oborinskih voda. Sve troškove gradnje odvojka, kao i troškove rješavanja imovinsko-pravnih odnosa radi formiranja parcele za izgradnju pristupne prometnice, Grad Zagreb se obavezao nadoknaditi u roku od pet godina. Drugim riječima, Grad Zagreb izgradit će pristupnu prometnicu za stambene objekte koje gradi 'poduzetnik' Petrović.

Kao obrazloženje će, kao i u slučaju kad je ugovorio gradnju cesta za naselje poduzetnika Ivića Pašalića, ponuditi tvrdnju o zakonskoj obvezi Grada da gradi prometnice. Međutim, kako je Grad u daleko boljoj poziciji od investitora, on bi u nekim drugim okolnostima mogao pregovorima ishoditi da investitori sami, bez naknade, grade prometnice do svojih stambenih objekata. U slučaju poslovanja s Blažom Petrovićem, to se, međutim, neće dogoditi, jer u ugovoru stoji da će 'Grad Zagreb osiguravatelju sredstava beskamatno vratiti plaćene troškove, kad prometnice uvrsti u Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, a najkasnije u roku od pet godina od dana sklapanja ugovora o izvođenju konkretnih radova i usluga'.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još