ĐAKOVAČKI DOGOVOR

Čobanković žali što sporazum nisu potpisale sve seljačke udruge

27.08.2009 u 08:19

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković izjavio je u sinoćnjem trećem Dnevniku Hrvatske televizije (HTV) da on kao ministar odgovorno tvrdi da će se ispoštivati svi elementi sporazuma koje je sinoć u Đakovu postigao s većinom seljačkih udruga.

Istaknuvši da je to ono što može jamčiti, dodao je da sve druge zahtjeve za koje nije siguran da će ih moći realizirati ne može ni prihvatiti. Izrazio je i žaljenje što sporazum nisu potpisale sve seljačke udruge.

Kako je rekao, njegova je želja da se poveća konkuretnost hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda jer je to, smatra, jedino jamstvo da će tada biti bolja i naša vanjskotrgovinska bilanca te da ćemo ostvariti pretpostavke većeg izvoza.

Izjavio je da su u ministarstvu za potpore u poljoprivredi osigurane tri milijarde i 800 milijuna kuna. Na novinarsko pitanje smatra li da je riječ o previše novca s obzirom na sadašnje stanje u Hrvatskoj, Čobanković je odgovorio niječno istaknuvši da je pitanje poljoprivrede vrlo osjetljivo te da se tim poslom bavi izuzetno velik broj ljudi.

Dodavši je da se ne smije zanemariti da je ove godine situacija u poljoprivredi izuzetno teška te da po ovoj godini ne treba suditi o stanju u poljoprivredi, ministar je istaknuo da je baš zbog toga nastojao maksimalno moguće reagirati na, kako je rekao, opravdane zahtjeve seljaka.