PROJEKT OBONJAN

S Orcom je sklopljen ugovor štetan po Šibenik

26.08.2009 u 13:17

Bionic
Reading

Pravni stručnjaci potvrdili su da je bivša HDZ-ova gradska vlast s ORCO grupom sklopila za Grad Šibenik vrlo štetan ugovor o gradnji elitnoga hotelskog kompleksa na otoku Obonjanu, otkrili su to na konferenciji za novinare gradonačelnik Šibenika Ante Županović i njegovi zamjenici Franko Vidović i Petar Baranović

Reviziju je provelo odvjetničko društvo Garofulić i Restović iz Splita. Gradonačelnik je najavio da će za 10 dana, a nakon definitivno okončane pravne obrade, cjelokupno mišljenje odvjetničke kuće dati na uvid javnosti, a po potrebi i nadležnim državnim organima.

Investitori iz ORCO grupe dosad nisu ispunili ni jednu obvezu iz ugovora potpisanog u ožujku prošle godine, osim preuzimanja postojećih objekata na Obonjanu.

Koje obveze ORCO nije ispunio?
1. Nije dostavio Gradu Plan aktivnosti
2. Nije započeo s pripremom i izradom projektne dokumentacije potrebne za ishođenje svih dozvola, a ova obveza je morala biti ispunjena do 20.ožujka 2009.
3. Nije poduzeo nikakve radnje radi ishođenja koncesija za gospodarsko korištenje pomorskog dobra
4. Nije oslobodio Otok Mladosti d.o.o. niti Grad od daljnjih obveza po postojećim ugovorima o kreditu s Jadranskom bankom (kredit 20 milijuna kuna, vraćeno tek 3 milijuna)

5. Ne podmiruje obveze prema banci koje je preuzeo, već je uplatio samo prvi anuitet
6. Nije Gradu prezentirao ugovore o financiranju pothvata
7. Nije izradio planove održavanja objekata i opreme turističkog naselja;
8. Nije izvijestio Grad je li sklopio ugovore o osiguranju realizacije projekta te nije prezentirao ugovore i police osiguranja
9. Nijednom nije pisanim putem izvijestio Grad o radnjama koje poduzima na realizaciji projekta

'U odnosu na Ugovor s privatnim partnerom moramo biti krajnje oprezni, jer i kod raskida Ugovora zbog krivnje privatnog partnera Šibenik snosi materijalne posljedice, koje bi ova vlast u svakom slučaju nastojala izbjeći', naglasio je gradonačelnik te pojasnio da bi u tom slučaju Šibenik bio financijski opterećen za dodatnih dva do tri milijuna eura.

Ugovorom je predviđeno da na mjesto Orco grupe kao privatni partner može stupiti druga pravna osoba koju odredi ORCO grupa, odnosno trgovačko društvo Sunčani Hvar, koje je već i spomenuto u Ugovoru, uz uvjet da dokaže da zadovoljava određene kriterije financijske sposobnosti. 'Već 11. rujna 2008. Grad i privatni partner sklapaju sporazum kojim je na mjesto privatnog partera u Ugovor stupio Sunčani Hvar d.d., a uz prethodno pribavljenu suglasnost Grada Šibenika. Sunčani Hvar međutim u 2007. bilježi gubitak od 113 milijuna kuna s ukupnom zaduženjima po kreditima od 427 milijuna kuna. Tako da je zaista nejasno kako je bivša gradska uprava provjerila bonitet Sunčanog Hvara prije negoli je dala suglasnost za stupanje Sunčanog Hvara u Ugovor umjesto ORCO grupe', zaključio je gradonačelnik.

Prema projektu Obonjan, radovi na gradnji ekskluzivnih turističkih kapaciteta na otoku trebali su započeti 2010. godine, a prve goste trebali su primiti već 2012. godine, objavila je Hrvatska televizija.

Da će biti problema u realizaciji ionako megalomanskog projekta Obonjan postalo je jasno kada je objavljeno da ORCO ima velikih financijskih problema. Spekulacije o propasti ključnog dijela projekta Šibenik pojačale su se kada je Sunačni Hvar najavio da zaustavlja sva kapitalna ulaganja, u što se uklapa i ovaj projekt.

Aktualna gradska vlast tvrdi da je o sadržaju ugovora upoznala i Državno odvjetništvo, jer njegove odredbe onemogućuju raskid bez višemilijunske štete za Grad.