SVE POTREBNE INFORMACIJE

Evo gdje i kako možete pomoći stradalima u poplavama

23.05.2014 u 14:43

  • +21

Poplave u Slavoniji iz zraka

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Bionic
Reading

Hrvatski crveni križ i prikuplja pomoć stanovništvu na područjima pogođenim poplavama u svim svojim uredima u svim općinama i gradovima. Vlada je pak preko Twittera objavila da je po novom najpotrebnija donacija vode, uz hranu i higijenske potrepštine

Donacije se mogu uplatiti na sljedeće brojeve računa:

Crveni križ
za pomoć Hrvatskoj - IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08,
za pomoć BiH - IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 05,
za pomoć Srbiji - IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 07,

Caritas IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 175,

pozivom na donatorski telefon 060 90 11 (6,25 kn, PDV uključen), te preko internetskih stranica Crvenog križa.

Prva pošiljka pomoći, prikupljene u akciji Ministarstva socijalne politike, krenula je u Županju, javlja hrt.hr. Građane, koji su se odmah odazvali u velikom broju, Ministarstvo obavještava da pomoć u konzerviranoj hrani, hrani za bebe, odjeći, dekama i ostalome i dalje mogu donositi u prostorije Ministarstva na Savskoj cesti 66 u Zagrebu.

Što donirati?

Uz sve navedene prijedloge za donacije – flaširana voda, nekvarljiva hrana, odjeća, obuća, donje rublje, čarape i prekrivači, deke, jastuci, madraci dodajemo i popis koji smo dobili sa terena: konzervirana hrana koja ne iziskuje pripremu, žitarice, suho meso, hrana za dijabetičare, slatkiši, mlijeko u prahu, sušeno voće, uređaji za komunikaciju (toki voki), baterijski radio, punjači za mobitele, produžni kabeli, baterijske lampe (i baterijska punjenja za njih), gumene čizme, kabanice, maske za prašinu, svijeće, jednokratni pribor za jelo, otvarač za konzerve, vreće za smeće, gorivo (benzin i nafta), alati (lopate, grablje, kramp, pile, metla, čekić, čavli, pumpe za ispumpavanje i sl.), rukavice za rad, klor i sredstva za čišćenje, lijekovi i aparati za mjerenje šećera (neofen, tablete za smirenje, Humulin M3, Humulin R, Lopril H 20 mg, Lopril 10 mg, Aminol 50 mg, Amlodipin 10 mg, Antibiotici (Amoxicilin, Cefalexin), Coryol 12,5 mg, Penicilin, Lanibos, Bosoptin, Paracetamol tablete i sirup, Brufen 400 mg, Analgin, Prolife, Enterofuryl caps i sirup, Urinarni kateteri i kese, NaCl rastvor 500 ml, infuzioni sistemi i igle, Glucosa solutio 5% 500 ml, Zavojni materijali), veliki naglasak na dječjoj hrani, odjeći i obući, pelenama, vlažnim maramicama, dudicama, bočice, griz, zamijensko mlijeko, čokolino, kašice, igračke, higijenske potrepštine: vlažne maramice, kreme, šamponi, sapuni, četkice za zube, pasta za zube, ulošci, pelene za odrasle, britvice, toaletni papir, sapun.


Vlada objavila da će sav novac od PDV-a na telefonske pozive za humanitarne aktivnosti preusmjeriti primateljima donacija. Uz to će - stranke s liste Kukuriku koalicije prekinuti marketinške aktivnosti vezane za EU izbore i promociju kandidata u medijima. Iznos od 450.000 kuna proslijedit će Fondu za pomoć poplavljenim područjima. I HDZ je odlučio otkazati svih pet završnih predizbornih skupova, a novac će također biti uplaćen za pomoć stradalim područjima. Raspoloživog dijela planiranog proračuna za završetak kampanje za EU izbore odreći će se i Hrvatski laburisti - Stranka rada.

Angažirali su se i studenti Fakulteta političkih znanosti koji organiziraju humanitarnu akciju u prostorijama Kluba studenata FPZG-a (dvorište Fakulteta u Lepušićevoj ulici u Zagrebu). Skuplja se također konzervirana i suha hrana, voda, odjeća, obuća, rukavice, svijeće, baterije, deke, pelene, higijenske potrepštine, papirnati ubrusi, sredstva za čišćenje i dezinfekciju i ostale stvari potrebne za pomoć ugroženima u poplavama.

Prikupljanje će biti organizirano sukladno radnom vremenu Kluba (9 – 21 h) i to od ponedjeljka (19. 5. 2014.) do petka (23. 5. 2014.).

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske uplatio je iznos od 20.000 kuna za pomoć područjima pogođenima poplavama u RH i poziva svojih 500 sindikalnih podružnica da uplatama od po 100 kuna na račun Hrvatskog Crvenog križa, broj IBAN: HR 6923400091511555516 (poziv na broj 08*), iskažu solidarnost sa sugrađanima i kolegama koji su stradali u poplavama.

Sigurni smo da u ovim teškim trenucima za brojne građane Hrvatske, kojima je voda uništila domove i imovinu, pomoć sindikata državnih i javnih službi neće izostati i pozivamo sve sindikalne povjerenike i članove SDLSN na poplavljenim područjima da se uključe u zbrinjavanje stradalog stanovništva i aktivnosti stožera za obranu od poplava.

Studenti, stanari studentskog doma 'Stjepan Radić' (Zagreb) organiziraju humanitarnu akciju za pomoć poplavljenim područjima 'Studetski val pomoći' – u periodu od 18. – 24. svibnja, 2014. godine, na području studentskog doma 'Stjepan Radić', Jarunska 2, Zagreb. Akcija prikupljanja hrane, odjeće i higijenskih potrepština se odvija svaki dan tokom perioda akcije, do 9 do 21h.

Sve prikupljene donacije će se usmjeriti Caritasu zagrebačke nadbiskupije koji će te donacije usmjeriti na najteže pogođena područja.Ulaz u studentski dom je na glavnoj rampi (blizu restorana 'Stara Sava'), a prijem donacija je na info pultu koji se nalazi ispred restorana 1 (50 metara od ulaza).

Tijekom cijele akcije bit će vam dostupni volonteri za pomoć sa donacijama. Ovim putem pozivamo i sve studente da se priključe akciji – sve što trebate je doći u periodu akcije (kad god i koliko god možete) i javiti se na info pult kako bi se prijavili za volontiranje. Sve detalje i fotografije o akciji možete pronaći na facebook stranici 'Studentski val pomoći':https://www.facebook.com/svpzg

RTL Autor: RTL