POPLAVE U SLAVONIJI

Sava probila nasip, dvoje mještana Rajeva sela nestalo

17.05.2014 u 22:19

  • +58

Poplave i dalje prijete

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Bionic
Reading

Rijeka Sava probila je na dva mjesta nasipe kod Rajevog Sela i Račinovaca na krajnjem jugoistoku Vukovarsko-srijemske županije pa je počela evakuacija svih mještana tih dvaju naselja te mještana iz dijela sela Gunja. HRT je javio da je dvoje mještana Rajeva sela nestalo. Nasip je probijen i u Bošnjacima istočno od Županje. Vodostaj rijeke Une u stalnom je porastu već više od 24 sata i raste šest centimetara na sat te je stanje u Pounju postalo kritično, a branitelji više ne mogu zečjim nasipima braniti naselja i pojedina domaćinstva.U Hrvatskoj Kostajnici je zabilježen rekordni vodostaj od 469 centimetara. Većina prometnica je poplavljena, pa su neka naselja potpuno izolirana, a pristup graničnim prijelazima prema Bosni i Hercegovini (BiH) u Hrvatskoj Kostajnici i Dvoru je nemoguć

Po riječima vukovarsko-srijemskog župana BožeGalića mještani se autobusima evakuiraju iz Rajevog Sela, Račinovaca tedijela Gunje, a bit će smješteni u sportske dvorane okolnih neugroženihmjesta i gradova.


Predsjednik Državnog povjerenstva za procjenu šteta odelementarnih nepogoda saborski zastupnik Damir Rimac obišao je ugroženopodručje Račinovaca i Rajevog Sela i Gunju te ocijenio da je situacijana tim područjima izuzetno teška. Rimac je pozvao na jedinstvo svihslužbi uključenih u spašavanje ljudi i dobara na područjima koja seevakuiraju.

Stožer za zaštitu i spašavanje grada Slavonskoga Broda poručio je građanima da budu u stanju pripravnosti jer je u posljednja dva sata vodostaj rijeke Save porastao za četiri centimetra - s 925 centimetara na 929 centimetara, odnosno rastao je dva centimetra po satu.

Jedinice civilne zaštite, brojni građani i volonteri od jutarnjih sati grade zečje nasipe duž obale Save u Slavonskom Brodu. Vodostaj rijeke Save i dalje raste, ali manjom brzinom nego ranije. Još noćas vodostaj Save u Slavonskom Brodu rastao je i po devet centimetara na sat.

Stanje na području grada Pleternice danas se smiruje, vodostaj rijeke Orljave kontinuirano se smanjuje, a voda se povlači i s poplavljenih područja.Građani i stručne službe sada postepeno pokušavaju normalizirati život u vodom opustošenim obiteljskim gospodarstvima, a vatrogasci DVD-a Pleternica razvoze pitku vodu stradalim domaćinstvima.

"Najvažnije je da se voda povlači. Sada ćemo kopati kanale kako bi se teren što prije isušio", rekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Zbog kontinuiranog rasta rijeke Save kod Slavonskog Šamca i Sikirevaca noćas je proglašeno izvanredno stanje na području Brodsko-posavske županije.

"Trenutno je najkritičnije kod mjesta Jaruge te smo zbog svega zatražili da na teren bude poslano još vojnika", rekao je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije Davor Vlaović. Svi građani koji se žele uključiti i pomoći trebaju se javiti u općine kako bi bili usmjereni na teren, dodao je.

Vlaović ističe da se na udaru vodenog vala koji stiže rijekom Savom našao i Slavonski Brod, gdje se danas isto tako očekuje proglašenje izvanrednog stanja.

Situacija u županjskoj Posavini u kojoj je na obrani od poplava na potezu od Županje do Račinovaca angažirano više od 1000 osoba i dalje je kritično, ali se očekuje da neće doći do probijanja savskih nasipa, rečeno je na izvanrednoj sjednici Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije.

Ističe da je od župana Požeško-slavonske županije Alojza Tomaševića jučer zatražila proglašenje elementarne nepogode. "Sve ovo se ne bi dogodilo da je izgrađena akumulacija Kamenska na rijeci Orljavi čija je vrijednost procijenjena na dvadesetak milijuna kuna", smatra pleternička gradonačelnica.Vodostaj rijeke Save kod Županje u 9 sati bio je 1159 i prema riječima voditeljice vinkovačke ispostave Hrvatskih voda Mirjane Šota porast vodostaja Save opao je te sada ta rijeka raste pet centimetara svakoga sata naspram 10 koliki je bio porast tijekom jučerašnjeg dana.

Šota je također navela da je Sava kod Županje prešla vodostaj stogodišnjeg prosjeka uvećan za 1,20 metara.

Kod Županje nasip je podignut na visinu 1180, a očekuje se da bi Sava mogla doseći i do 1200 te će se nasip pojačati dodatnim vrećama pijeska. Trenutačno se očekuje da bi tijekom dopodneva u Županju trebalo stići dodatnih 50 tisuća vreća s pijeskom kao i novih 200-tinjak pripadnika Hrvatske vojske koji če uz postojećih 180 pomagati građanima u obrani od mogućih poplava.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo VSŽ Kata Krešić uputila je apel stanovnicima županjskih općina čija se domaćinstva snabdijevaju iz lokalnih vodovoda da preventivno prije upotrebe prokuhaju vodu za piće dok vodu iz privatnih bunara ne bi smjeli uopće koristiti za piće.


Kao najkritičnija mjesta označeni su dijelovi nasipa kod Štitara i Račinovaca gdje, kako je rečeno, nasip klizi te ga je potrebno dodatno utvrditi.

Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje iz Vukovara Zdenko Lovrić ocijenio je da će najkritičnijih biti narednih nekoliko dana dokle god se ne primijeti da se vodostaj rijeke Save ne snižava. "Nadamo se kako do najgorega neće doći iako se u koritu i izvan korita rijeke nalaze ogromne količine vode. Nasipi međutim za sada odolijevaju jer su kvalitetno građeni i održavani", kazao je Lovrić.

Zbog kontinuiranog rasta rijeke Save kod Slavonskog Šamca i Sikirevaca noćas je proglašeno izvanredno stanje na području Brodsko-posavske županije.

"Trenutno je najkritičnije kod mjesta Jaruge te smo zbog svega zatražili da na teren bude poslano još vojnika", rekao je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije Davor Vlaović. Svi građani koji se žele uključiti i pomoći trebaju se javiti u općine kako bi bili usmjereni na teren, dodao je.

Vlaović ističe da se na udaru vodenog vala koji stiže rijekom Savom našao i Slavonski Brod, gdje se danas isto tako očekuje proglašenje izvanrednog stanja.

"Jutros u 9 sati vodostaj Save dosegao je 905 centimetara, što je dvadeset centimetara više od dosad najvišeg izmjerenog. Od noćas su na snazi i izvanredne mjere obrane od poplave. Zbog izvanredne situacije održana je i sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje grada Slavonskog Broda. Na raspolaganje su stavljene jedinice civilne zaštite, kao i ljudstvo, mehanizacija i oprema svih gradskih trgovačkih društava", rekao je za Hinu gradonačelnik Slavonkog Broda Miro Duspara

Milanović u Slavonskom Šamcu

Predsjednik Vlade Zoran Milanović koji se nalazi u obilasku poplavom ugroženih područja u Slavoniji, obišao je savski nasip u Slavonskom Šamcu i izrazio zahvalnost svima koji su se priključili akciji utvrđivanja nasipa. "Zahvaljujem svima onima koji rade svoj posao, a naročito građanima koji, iako ovo nije njihov posao, pokazuju solidarnost i zajedništvo", izjavio je premijer Milanović rekavši kako je država do sada učinila "maksimum koji je mogla da se ovo područje rastereti". Napomenuo je da je Hrvatska uputila pomoć i Srbiji i BiH za područja ugrožena poplavama. "Kad je ljudska nevolja u pitanju, treba pomoći", rekao je premijer. Na pitanje novinara hoće li država isplatiti odštetu stradalim područjima kazao je kako je s ministrom financija razgovarao o korištenju proračunske pričuve. "Razgovarali smo o nekim konkretnim iznosima koje ćemo utvrditi kada ovo sve prođe", poručio je Milanović.