NOVI VLASNIK

Hanžeković: Želim od EPH napraviti profitabilnu tvrtku

20.05.2014 u 10:08

Bionic
Reading

'Kupio sam devedeset posto udjela koje je Hypo grupa imala u Europapress holdingu (EPH). Želim napraviti ekonomski profitabilnu i dobru tvrtku. Samo ekonomski profitabilne novine mogu biti slobodne', kazao nam je Marjan Hanžeković, odvjetnik koji bi kada EPH sklopi predstečajnu nagodbu s vjerovnicima, trebao postati većinski vlasnik medijskog carstva koje još uvijek vode Ninoslav Pavić i njemački koncern WAZ

Hypo grupa je, podsjetimo, svoja potraživanja od EPH pretvorila u vlasničke udjele, za što su se postojeći vlasnici odrekli devedeset posto svojih udjela.
No hoće li do sklapanja nagodbe doći, pitanje je jer sud još mora utvrditi jesu li ispunjene sve pretpostavke za njeno parafiranje, a nakon toga postoji i mogućnost ulaganja žalbi.

'Kada će se to dogoditi, zakonski nije precizirano, iako se slučaj EPH vodi kao hitan. Sudac mora proučiti predmet i sve utvrditi. U ovom trenutku mogućnosti za žalbu nema, ali kada se sklopi nagodba, onda do nje može doći', kazala je Davorka Huljev, povjerenica predstečajne nagodbe za EPH.

Prema informacijama tportal.hra, predstečajnu nagodbu planira srušiti nitko drugi doli sam predlagatelj – EPH, odnosno Ninoslav Pavić. Razloge za to, navodno, treba tražiti u gubljenju njegva udjela u vlasništvu. Naime, prema predloženoj predstečanoj nagodbi, njemački koncern WAZ i Pavić, koji su bili vlasnici pola-pola, ostali su na deset posto vlasništva. Kako je WAZ od Pavića imao određenih potraživanja, njih su prebili s njegovim udjelom.

'Ma vi ste potpuno ludi. Otkud vam to? Pa suludo je to da ja, koji sam predložio nagodbu, istu idem rušiti. Godinu dana se borimo s tim i sad takva informacija', nevoljko je prokomentirao Pavić. Pokušali smo ga pitati i što je s njegovim udjelom u tvrtki, ali s druge strane se samo začulo tu-tu-tu-tu.


Iako se špekuliralo da je Hanžeković udjele Hypo grupe kupio za nečiji račun, spominjala su se imena samog Pavića i Miroslava Kutle, on tvrdi drugačije i dodaje da ga zanima stabilna i profitabilna tvrtka. Moguće rušenje nagodbe od strane Pavića nije želio komentirati.

Postupak predstečajne nagodbe nad EPH-om otvoren je krajem srpnja prošle godine. Potkraj veljače 2014. godine vjerovnici su prihvatili Plan financijskog i operativnog restrukturiranja EPH na ročištu pred Nagodbenim vijećem Fine, čime je otvoren put za sklapanje predstečajne nagodbe. Protiv Plana su bile država i tvrtke u državnom vlasništvu.

Milanovića nisam vidio dva mjeseca

Pomoć oko rušenja predstečajne nagodbe Pavić je, doznajemo iz izvora bliskog Vladi, pokušao potražiti od samog premijera Zorana Milanovića. Posrednik u cijeloj priči bio je Davor Butković, kolumnist Jutarnjeg lista koji sve negira. 'Nikada se nisam u EPH bavio radom tvrtke. To nije moj posao. O nagodbi ne znam ništa, a premijera nisam vidio barem dva mjeseca', kazao je Butković.

Biznismen Hanžeković

Marjan Hanžeković jedan je od najuspješnijih hrvatskih odvjetnika, u 2013. godini imao je 46,7 milijuna kuna prijavljenog prihoda u uredu Hanžeković & partneri uz neto dobit od 6,5 milijuna kuna. U njemu zapošljava stotinjak ljudi. Ulazak u medijske vode nije ujedno i prvi izlazak iz odvjetničkih. Još 2003. godine bio je suvlasnik hrvatske podfranšize Dinersa. Kada je s partnerima 2007. prodao kartičara, zaradio je oko 40 milijuna eura. Novac potom ulaže u farmaceutsku tvrtku Genera čiji je je većinski vlasnik i danas. Novac je ulagao iu Optima telekom i Quaestus fond.