NEZAŠTIĆEN ŽIVOTNI STANDARD

Povjerenstvo za cijene nije se sastalo godinu dana

25.08.2009 u 21:26

Bionic
Reading

Vladino Povjerenstvo za praćenje cijena u rujnu će obilježiti godišnjicu svoga posljednjeg sastanka. Nitko ga nije ukinuo, ali njegov sastav nije potvrdila vlada nove premijerke. Dio članova očekuje dalje aktivnosti, a dio ga smatra svršenom pričom

ZAGREB - Osim jednokratna političkog pritiska koji je rezultirao pojeftinjenjem triju proizvoda - polubijelog kruha, biljnog ulja i svježeg mlijeka - Povjerenstvo nije napravilo ništa. Pod njegovim su skutima istodobno osnovana još dva povjerenstva - za praćenje cijena energetike te cijena hrane. Zadaća povjerenstava bila je analiza učinaka promjena cijena proizvoda i usluga na standard građana te mogući prijedlozi Vladi i GSV-u radi ublažavanja tih učinaka. No očito za njih u Hrvatskoj posla nema, piše Večernji list.

'Takvo tijelo ne može zadirati u tržišnu ekonomiju, ali može se baviti kalkulacijama i strukturom cijena, koje su inače skrivene kao poslovna tajna, te uočiti prostore ako ne za snižavanje cijene a ono bar za stagniranje', smatra gospodarski analitičar Goran Bakula

Sindikalac Krešimir Sever, jedan od članova Povjerenstva, navodi da se Povjerenstvo sada moglo pozabaviti izmjenom Inina pravilnika koji omogućuje povišenje cijena. Nemamo li za to već plaćenu Vladu?

'Povjerenstvo okuplja najširi krug koji o tome može govoriti, od predstavnika lokalne samouprave, preko ministara, sindikalaca i predstavnika potrošača', kaže Sever koji želi da Povjerenstvo nastavi rad. Moglo bi rasvijetliti, veli, i tko sve u lancu prerade hrane pobere vrhnje između početne cijene pšenice niže od kune, do konačne cijene štruce koja zna biti i više no udeseterostručena.

Nastavku rada Povjerenstva trebalo bi prethoditi Vladino imenovanje svojih članova, naime, novoimenovana Vlada premijerke Kosor to još nije učinila.

Posve drugo viđenje Povjerenstva imaju predstavnici poslodavaca. Đuro Popijač, direktor HUP-a, smatra izlišnim prisjećati se tog tijela jer je ono svoju ulogu okončalo.

'Povjerenstvo je osnovano kad su na valu poskupljenja energenata povišene pojedine cijene i funkcioniralo je na razini političkih pritisaka. Bila je to jednokratna akcija i kad je inflatorna opasnost nestala, prestali su postojati razlozi za postojanje Povjerenstva. Danas ono nema smisla', uvjeren je Popijač.

Ako tako misli i Vlada, treba to i reći. Nije se dovoljno samo oglušiti i na sva zvona oglašeno tijelo koje će građanima štititi standard ostaviti da visi u zraku.