MESIĆ U KOPRIVNICI

Hrvatska na gubitku zbog kojekakvih 'barbi'

25.08.2009 u 16:18

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Stjepan Mesić boravio je danas u Koprivnici, a posjet je počeo susretom s gradonačelnikom Zvonimirom Mršićem, koji mu je prezentirao rad gradske vlasti u posljednjih nekoliko godina te buduće planove

KOPRIVNICA - Koprivnički gradonačelnik rekao je kako središnja vlast još uvijek zadržava većinu ovlasti kada je riječ o raspodjeli novca.

Sve nas muči prevelika centraliziranost države i nepostojanje strategije regionalnog gospodarskog razvoja. Podravinu i Prigorje dodatno muči prometna izoliranost, a Koprivnicu to što godinama ne može na upravljanje dobiti nekadašnju vojarnu. Rješenje je decentralizacija, regionalizacija i ciljana potpora sredinama koje se žele razvijati, kazao je Mršić

Predsjednik Mesić je rekao da je Koprivnica primjer drugim sredinama kako upravljati svojim vlasništvom i pomagati razvoj gospodarstva. Posebno se osvrnuo na problem vojarne, naglasivši da je ona primjer kako država loše upravlja svojom imovinom.

"Milijuni kvadrata, tisuće hektara i tisuće objekata u vlasništvu vojske, odnosno države, stoji neiskorišteno iako nekoliko agencija i institucija u kojima rade stotine osoba, treba njima upravljati. 'Bode' što su pojedinci ipak dobili neki od tih prostora na korištenje preko nekakvog 'barbe', a ne zakonom definiranim putem. Da je Hrvatska riješila samo taj problem dobila bi tisuće novih radnih mjesta i milijarde kuna kojima bi lakše prebrodila aktualnu krizu, no to se nije dogodilo dijelom i zato jer je previše centralizirana", izjavio je Mesić.

Hrvatski je predsjednik potom u pivovari Carlsberg pustio u rad novi pogon za punjenje boca vrijedan 170 milijuna kuna.

Naglasio je da je u pivovaru Carlsberg u Koprivnici došao kako bi dao podršku tom i drugim stranim ulaganjima u Hrvatsku. Dodao je kako je to jedini izlaz iz problema u koje je gospodarstvo upalo zbog privatizacije i odustajanja od izvoza.

Predsjednik uprave Carlsberg Croatie Thomas Cure Jakobsen kazao da je kapacitet pogona 60 tisuća boca piva svakog sata, da su ukupni proizvodni kapaciteti Carlsberg Croatie milijun hektolitara piva mjesečno te da je, osim pogona, izgrađeno i dodatnih 3000 četvornih metara skladišnog prostora.

Predsjednik uprave Grupacije Carlsberg Joergen Guhl Rasmussen naglasio je da je ulaganje u Koprivnici drugo po veličini ulaganje Grupacije u ovoj godini.

Predsjednik Mesić je nakon pivovare Carlsberg obišao i vodocrpilište koprivničkog distributera vode "Komunalca", zatim pogon za preradu tikvinih koštica tvrtke "Kutag" te slikara naive i književnika Ivana Večenaja-Tišlarova u pograničnom naselju Gola.