MEĐUNARODNI UGLED

Negativni napisi o Hrvatskoj u njemačkom tisku

25.08.2009 u 14:36

Bionic
Reading

Ako izuzmemo sport i putopise, u njemačkim se medijima u posljednje vrijeme rijetko piše o Hrvatskoj. No danas su se pojavila čak dva članka, i to u renomiranim listovima, ali u prilično negativnom tonu

'CSU-ovi političari i zaklada Hanns Seidel bliska toj stranci višestruko su podupirali hrvatsku ekstremnu desnicu', tvrdi se u uvodu članka koji je pod naslovom 'Uspješni sastanak' objavio njemački tjednik Der Spiegel, otkriva Deutsche Welle.

Članak je 'garniran' i jednom fotografijom na kojoj je prikazana skupina osoba s rukom podignutom na ustaški pozdrav. U potpisu ispod fotografije se navodi da je riječ o proslavi 56. godišnjice uspostave ustaškog režima, održanoj 1997. godine u Splitu, i to u organizaciji Hrvatske stranke prava. U tekstu se ustvari kritizira bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU), sestrinska stranka kršćanskih demokrata kancelarke Angele Merkel.

Tu se spominje Đapićev posjet Münchenu u srpnju 2005, kada se, između ostalog, susreo i s predsjednikom Bavarsko-hrvatskog društva i CSU-ovim parlamentarnim zastupnikom Konradom Koblerom te zastupnikom i vanjskopolitičkim glasnogovornikom Kršćansko-socijalne unije u Europskom parlamentu Berndom Posseltom. Der Spiegel navodi da je Posselt kasnije izjavio da s Đapićem 'ne želi više imati nikava posla'.

HSP kao povod za kritiku CSU-a

I zakladi Hanns Seidel se predbacuje da je 2006. godine u svom izvješću HSP navodila kao 'projektnog partnera' u Hrvatskoj te da je te iste godine čak produbila odnose s pravašima, da bi 2007. na seminarima u organizaciji te zaklade za pripreme hrvatskih parlamentarnih stranaka za izbore sudjelovali i Đapić i njegova ekipa. No zaklada tvrdi da na te seminare HSP nije bio pozvan i da ona ne održava kontakte s tom strankom.

Za Antu Đapića se, pak, u istom tekstu navodi da pripada krajnjoj desnici, da ga Centar Simon Wiesenthal smatra 'neofašistom' te da mu je Izrael svojedobno dopustio ulazak u zemlju samo kao turistu, dok mu je prilaz spomen-području za žrtve holokausta Yad Vaschemu bio zabranjen. A kao još jedan dokaz Đapićeva ekstremizma navodi se činjenica da je HSP na svom stranačkom kongresu u Zagrebu kao glavnog gosta imao Marka Perkovića Thompsona
Članak u Der Spiegelu je prvenstveno kritika bavarske Kršćansko-socijalne unije, ali iz teksta ostaje nejasno zašto se ti kontakti s HSP-om iz razdoblja od 2005. do 2007. godine spominju upravo sada.

'Serija napada na strane turiste'

I ugledni njemački list Die Welt danas donosi napis o Hrvatskoj, i to o, kako piše, 'seriji napada na strane goste'. U tekstu se podrobno opisuje nedavni izgred na Kornatima, gdje su talijanski turisti navodno pretučeni zato što su zatražili račun u jednom restoranu.

'O izdvojenu slučaju ne može biti ni govora', tvrdi autor teksta i navodi da je ovogodišnja turistička sezona u Hrvatskoj zasjenjena 'cijelim nizom napada na strane goste'. Kao jedan iz tog 'niza' ističe i napad na snimateljsku ekipu češkog redatelja Jiria Menzela u Dubrovniku, a piše i o 'demoliranim limuzinama sa srbijanskim registracijskim tablicama' u srpnju u Dubrovniku i Šibeniku. No autor smatra i da poznaje uzroke tog negativnog trenda u hrvatskom turizmu: 'S obzirom na smanjenje broja gostiju od pet do osam posto, neki su ugostitelji očito razdražljivi.'

Prema podacima hrvatskog ministra turizma Damira Bajsa, u srpnju je zabilježeno oko tri posto manje gostiju nego godinu dana ranije, dok su prognoze za kolovoz, unatoč krizi, očito vrlo povoljne.

Inače, autor teksta o zabrinjavajućem 'nizu' incidenata u Hrvatskoj piše iz - Beograda, a doslovce isti članak uspio je prodati ne samo uglednom listu Die Welt, nego i u nekoliko regionalnih njemačkih novina te austrijskom dnevniku Die Presse.