NA DANAŠNJI DAN

Prije 69 godina oslobođen je Zagreb

08.05.2014 u 17:39

Bionic
Reading

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) danas je u Starogradskoj vijećnici obilježio 69. obljetnicu oslobođenja Zagreba od fašizma 8. svibnja 1945., a prigodnoj su svečanosti nazočili ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor

Pozdravivši nazočne predstavnike gradskih i državnih vlasti, kao i preživjele borce 10. zagrebačkog korupsa, predsjednik SABA RH Franjo Habulin podsjetio je na vrijeme NDH, od 1941. do 1945., ocjenivši to razdoblje najtežim i najtragičnijim u povijesti Zagreba i njegovih građana.

Zagrepčani, naglasio je, nisu željeli prihvatiti ustašku vlast koja je "čistila" Zagreb od drugih i drugačijih - Židova, Roma, Srba, ali i Hrvata koji su bili protiv nacifašizma.

NDH, nastala na razvalinama monarhističke Jugoslavije kao marionetska tvorevina, nije mogla biti oživotvorenje vjekovne težnje hrvatskog naroda za suverenošću i nezavisnošću", rekao je Habulin i naglasio kako ustanak nije bio uperen protiv vlastite države, već reakcija na zločinački napad na život i slobodu zbog rasne, vjerske i političke pripadnosti.

Zagrepčani su, kaže, dali veliki doprinos NOB-u jer je četvrtina od nekadašnjih 220.000 stanovnika sudjelovala u narodnooslobodilačkom ratu i drugim oblicima otpora.

Podsjetio je kako je na jednom od najvećih stratišta NDH, na Dotrščini, pogubljeno 7.000 Zagrepčana među kojima su bili istaknuti zagrebački i hrvatski ljevičari i intelektualci, književnici i znanstvenici, novinari i publicisti, profesori i studenti, radnici i činovnici.

No, Zagreb se, ističe, nije dao pokoriti pa je nakon Drugog svjetskog rata ponio i naziv grada heroja, a dan oslobođenja 8. svibnja nekada se slavio i kao Dan Grada Zagreba.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasio je da se Zagreb u Drugom svjetskom ratu pokazao kao pouzdani saveznik i čvrsta karika antifašističke koalicije, o čemu svjedoče i zapisi Ivana Šibla, hrvatskog generala i proljećara.

Zagreb je, kaže, Bandić bio i ostao antirežimski, antimonarhistički i antifašistički grad, a zagrebačko građanstvo inkubator progresivnog i revolucionarnog mnijenja.

Slavni zagrebački 10. korpus potvrdio se kao presudna vojnička formacija koja je oslobodila sjeverozapadnu Hrvatsku, Posavinu i Prigorje, kazao je, a za prisjećanje da je sve antifašiste "okupio, postrojio i predvodio Hrvat - Josip Broz Tito" zaradio je gromoglasan pljesak.

Hrvatska je, rekao je, zemlja od Drugog svjetskog rata do Domovinskog rata, od križnih putova do Vukovara, od Jasenovca do Škabrnje.

"U Hrvatskoj je zasijano minsko polje razdora i podjela. I ondašnja i današnja isključivost i mržnja nikad nam nisu ništa dobro donijele. Sve su to bolne rane i otvorene rake koje određuju živote potomaka. Svaki počinjeni zločin, a bilo ih je na svim stranama, ima svoje ime i prezime, dan i godinu izvršenja i treba ga dokazati i pravedno suditi. Naša današnja obveza i politička odgovornost je da dostojanstveno komuniciramo te da komemorirano sve žrtve i stradanja, da svima zapalimo svijeću i u tišini prisegnemo da se nikada ne ponovi", zaključio je Bandić.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor rekao je kako je ideja antifašizma u Hrvatskoj bila aktualna i u posljednih 20 godina, a današnji građani sigurno znaju cijeniti prave vrijednosti.

"Nikad nije pronađen bolji protuotrov fašizmu od antifašizma i tome moramo poučiti buduće generacije", poručio je Kosor.

324310 ,312275 ,311203 ,303935