ENORMNI TROŠKOVI

Pet posto branitelja 'pojede' 200.000 mirovina

24.08.2009 u 16:38

Bionic
Reading

Hrvatske vlasti moraju preispitati visinu povlaštenih mirovina, posebice za tri kategorije - saborske zastupnike, članove HAZU-a i hrvatske branitelje. Usto, moraju bolje kontrolirati broj korisnika povlaštenih mirovina

ZAGREB - Savjetuje to Vladi Institut za javne financije koji je posebno zabrinut trendom rasta braniteljskih mirovina jer se broj njihovih korisnika u šest godina udvostručio. U tom su razdoblju novi branitelji-umirovljenici činili čak trećinu novih penzionera u Hrvatskoj, piše Novi list.

80 posto branitelja u invalidskoj mirovini

Najveći broj branitelja, čak 80 posto, je u invalidskoj mirovini, koja uprosjeku iznosi 7.084 kune, dok je prosječna invalidskamirovina 'običnih' građana tek 2.319 kuna.

Tako je trošak njihovih mirovina sa 1,9 milijardi kuna porastao na gotovo pet milijardi kuna. Dovelo je to i do apsurdne situacije u kojoj pet posto umirovljenika, a toliko čine branitelji u ukupnoj umirovljeničkoj populaciji, pojede čak 14,5 posto godišnjih rashoda za isplatu mirovina. Tim bi se novcem godišnje mogle isplatiti prosječne mirovine za 200 tisuća umirovljenika. Udio 'braniteljskih' u ukupnim troškovima za isplatu mirovina bio je prije šest godina gotovo dvostruko manji.

Uz dosadašnji trend rasta umirovljenih branitelja i rashoda za isplatu njihovih mirovina, pred državu se, upozoravaju s Instituta, postavlja pitanje do kojih će razmjera rasti rashodi za braniteljske mirovine.

Upravo i zbog toga je važno objaviti registar hrvatskih branitelja, zalaže se Institut za javne financije. Vlada je dosad odbijala takvu mogućnost uz objašnjenje da je riječ o osobnim podacima i da to zakonodavstvo ne dopušta, makar je u svom programu iz 2007. godine, ali i onom koji je Saboru predstavila nova premijerka prije mjesec i pol, spomenuto da treba vidjeti mogu li se pronaći mehanizmi da se registar ipak objavi.

180.000 povlaštenih

Od 1,2milijuna umirovljenika njih 15,5 posto, više od 180.000, ostvariloje mirovinu po povlaštenim uvjetima i troškovi isplate tih mirovina,koje se isplaćuju iz proračuna, čine 21,1 posto svih rashoda zapenzije, odnosno 7 milijardi kuna. Pravo na povlaštenu mirovinu ima13 kategorija, ali najveće odstupanje od primanja ostalihumirovljenika je u slučajubranitelja, članova HAZU-a i saborskih zastupnika.

Osim što se iz mjeseca u mjesec povećavaju rashodi za isplatu braniteljskih penzija, ali i ostalih povlaštenih mirovina, pogotovo onih saborskih zastupnika i članova Vlade te članova HAZU-a, te mirovine stvaraju i nejednakost i nepravdu, uočavaju u Institutu.

Naime, prosječna braniteljska mirovina od 5,8 tisuća kuna gotovo je tri puta veća od mirovine koju primaju građani koji su umirovljeni po Zakonu o mirovinskom osiguranju. Kada su u pitanju saborske i mirovine članova HAZU-a, ta je razlika i veća. Većina branitelja, njih 60 posto, prima mirovinu veću od pet tisuća kuna, dok samo tri posto građana umirovljenih 'redovitim' putem može računati na tolika primanja.

Zanimljivost je i to da se u ovoj godini uz 64 tisuće braniteljskih mirovina isplaćuje isto toliko mirovina vezanih uz drugi svjetski rat. Riječ je o 43,5 tisuće pripadnika NOR-a s prosječnom mirovinom 2,6 tisuća kuna te 20,4 tisuće pripadnika Hrvatske domovinske vojske, odnosno domobrana, čija je mirovina u prosjeku 2,2 tisuće kuna.