KOSOR I MEDICINSKA OPLODNJA

'Smiješno je slušati kritike iz SDP-a o natalitetu'

24.08.2009 u 15:16

Bionic
Reading

'Gle, tko mi to govori', rekla je premijerka Jadranka Kosor upitana što misli o današnjim reakcijama SDP-a na Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji te na stav te stranke kako je (Kosor) 'pala na ispitu', jer je čitavu svoju karijeru zasnivala na borbi za veći broj djece u Hrvatskoj

Napomenula je kako joj je katkad na tu temu smiješno slušati kritike iz SDP-a, jer je ta stranka, kad je bila na vlasti, smanjila sve što se dalo smanjit što se tiče rodilja i djece.

"Za razliku od njih koji su smanjili i rodiljne naknade i druge naknade koje su mogle utjecati na pronatalitetnu politiku, ova vlada i u najtežim vremenima krize ni u jednom rebalansu nije ni taknula oko četiri milijarde kuna za doplatak za djecu", kazala je. Dodala je da je u njihovom mandatu više od oko 60 tisuća djece obuhvaćeno doplatkom za djecu, nego u vrijeme SDP-a te da se znatna sredstva izdvajaju i za rodiljne naknade.

Istaknula je da je SDP, smanjujući prava roditeljima i mladim obiteljima, Hrvatsku 2003. godine doveo "na dno dna" što se tiče populacijske politike. "Tada je rođeno oko 39 tisuća djece i to je bio najgori rezultat otkako se bilježi u Hrvatskoj", kazala je. Naglasila je kako rezultati prošle godine pokazuju da je taj trend zaustavljen te se dogodio 'bum' rađanja djece što je rezultat pronatalitetne politike HDZ-ove vlade.

"Što se tiče polaganja 'ispita', pred njima nisam polagala ispit, već ispit polažem pred hrvatskim biračima, narodom i svim građanima RH i mi ćemo tim trendom i nastaviti", rekla je Kosor.

Osvrćući se na sam zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, Kosor je kazala da taj zakon u jednom dijelu treba promjeniti te da o tome razgovara s resornim ministrom.

"Smatram da zakon treba pratiti i uskladiti s drugim zakonima", rekla je istaknuvši kako se to odnosi na obiteljski zakon, zakon o ravnopravnosti spolova te zakon o suzbijanju diskriminacije.