ODZVONILO

Luka Bebić definitivno odlazi iz politike

23.08.2009 u 21:00

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora Luka Bebić donio je konačnu odluku o definitivnom povlačenju iz aktivne politike, tvrde njemu bliski izvori iz HDZ-a, piše Jutarnji list. Neposredno uoči odlaska na sedmodnevno putovanje po Kini, s kojega se upravo vratio, Bebić je o svojoj odluci obavijestio najbliže prijatelje i suradnike iz čijih krugova nam je ta informacija i potvrđena

Ta njegova najava, saznaje Jutarnji list, među prijateljima, ali i u vodstvu HDZ-a, nije izazvala posebno iznenađenje jer Bebić već dulje vremena planira povlačenje u mirovinu. Dapače, ovo je već treći puta u zadnjih dvije godine da Bebić s vrhom stranke razgovara o svom povlačenju, ali ga je ranije u tome sprječavao bivši šef HDZ-a i vlade Ivo Sanader koji je želio njegovu pomoć u vođenju stranke.

Kako prenose njegovi prijatelji, Bebić je sada posebno istakao da njegova odluka nije politički motivirana, odnosno da nije rezultat novog odnosa snaga u stranci uspostavljenih nakon Sanaderova odlaska. Navodno je riječ isključivo o njegovoj želji da se u 73. godini života napokon povuče u mirovinu. Bebić je već više puta i javno rekao kako bi želio mirno živjeti u svojoj vikendici i obrađivati masline i mandarine.

U vodstvu HDZ-a uvjereni su da odlazak Bebića neće izazvati političke potrese budući da, kako nam kažu, nije u pitanju sukob s novom predsjednicom stranke Jadrankom Kosor, niti je posrijedi problem u različitim političkim konceptima. Kako sada stvari stoje, u HDZ-u nikako ne bi željeli da odlazak Luke Bebića javnost protumači kao njegovu ostavku, odnosno soliranje koje bi moglo upućivati da u stranci postoje problemi pa i razilaženja.

Teško je, međutim, izbjeći tumačenje da Bebić odlazi kao dio Sanaderove posade. Iako je ostao šef Sabora, Bebić na zadnjem saboru stranke nije izabran za potpredsjednika HDZ-a, što je već tada protumačeno kao njegov politički pad. Istovremeno je njegov glavni unutarstranački suparnik, Vladimir Šeks, napredovao i postao neformalni lider desne, prevladavajuće stranačke frakcije.

Bebić je ostao na najvišim dužnostima, između ostalog, i zato što je to od njega tražio Sanader. Upravo zato je prihvatio i mjesto šefa Sabora nakon zadnjih izbora. Upućeni tvrde kako je Bebić želio otići zajedno sa Sanaderom, ali je tada procijenjeno da to ne bi bilo dobro zbog jedniostva stranke i mogućih spekulacija oko razloga njegova odlaska.

Razloge Bebićeve odluke djelomice treba tražiti i u sve brojnijim aferama koje se povezuju uz njega. Upućeni tvrde da je to dodatni razlog za njegovu definitivnu odluku. Kako bi se izbjeglo tumačenje da Bebić napušta HDZ zbog neslaganja s politikom, vrh stranke spreman je navodno prihvatiti njegovu ostavku samo kao dio opsežnijih kadrovskih promjena, odnosno kao dio razrađenog koncepta promjena predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor.

O kadrovskim promjenama u vladi već se tjednima nagađa, a i dio HDZ-ovaca slaže se da bi Kosor trebala napraviti promjene u Vladi kako bi to napokon postala njena Vlada, a ne Sanaderova. Budući da Kosor još nije donijela odluku o rekonstrukciji, nagađa se da bi i Bebićev odlazak mogao sačekati još koji mjesec. Neki spominju da bi u listopadu moglo doći do tih promjena.