GRAD U PROBLEMIMA

Smeće na plaži 'zapalilo' Makarsku

24.04.2014 u 19:17

Bionic
Reading

Aktivisti građanske inicijative u osnivanju 'Eko Makarska' prijavili su inspekciji zaštite okoliša ekocid na plaži Cvitačka u Makarskoj gdje lokalna komunalna tvrtka odlaže krupni otpad i potom ga navodno pali. Kako navode aktivisti 'Eko Makarske', nakon objave priče na našem portalu ubrzano je započela sanacija terena kako bi se prikrili tragovi. Makarska inače već duže vrijeme ima problema sa smećem jer nema svoje odlagalište

Ministar Mihael Zmajlović je najavio da će problem biti riješen na način da makarsko smeće preuzmu drugi gradovi do pronalaska konačnog rješenja. Ipak, od najave do realizacije je dug put, a u gradu očito ne znaju kamo će sa smećem. Trenutno se odvozi na drugi kraj Hrvatske, u Varaždin.  

Aktivisti građanske inicijative u osnivanju 'Eko Makarska' prijavili su inspekciji zaštite okoliša ekocid na plaži Cvitačka u Makarskoj. Navode da je inspekcija je na vrijeme izašla na teren pa će njihova analiza pokazati da li je bilo onečišćenja okoliša iako je Grad pokušao na brzinu sanirati nastalu štetu. Prethodnih dana pobrojali su, kako navode, ukupno 17 dolazaka kamiona s glomaznim otpadom koji je iskrcan na plažu gdje je potom zapaljen i ostatak zatrpan ispod pijeska.

Makarski gradonačelnik Tonči Bilić je na konferenciji za medije u četvrtak zanijekao paljenje krupnog otpada.

'Pojedini portali su jučer tijekom dana prenijeli neistine i očito je da pojedinci koji, pod navodnicima, vole grad Makarsku namjerno plasiraju lažne informacije. Svake godine na plaži Cvitačka spaljuju grane borova i palmi nakon što vatrogasci obave podrezivanje – čišćenje istih na području grada Makarske', kazao je Bilić i dodao da se u medijima radilo o fotomontažama.

Aktivisti su također uzeli uzorke tla na kojem se spaljivao otpad i uzorke će dati Zavodu za javno zdravstvo na analizu. 'I vizualno se vidi da uzorci osim biorazgradivog otpada sadrže i plastiku, metal, staklo i slične materijale', navode iz 'Eko Makarske'.

Revoltirani činom protiv prirode, traže zaustavljanje aktivnosti i sanaciju jer je riječ o vrlo popularnoj plaži omiljenoj za kupanje, naročito obitelji s malom djecom, čije zdravlje može biti ugroženo kako od produkata sagorijevanja tako i od oštrih predmeta koji se zatrpavaju kako bi se sakrilo ovo zlodjelo protiv okoliša i zdravlja ljudi.