KARAMARKO O POREZIMA

'Milanović nasmijava narod kojem nije do smijeha'

24.04.2014 u 18:10

Bionic
Reading

Ovo što su danas napravili u njihovom je stilu i u skladu s onim kako su počeli: ne govore istinu, da ne kažem da lažu, rekao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko osvrćući se na Vladinu odluku o uvođenju poreza na štednju, iako se donedavno tvrdilo da novih poreza neće biti do 2016.

'Tragedija u gospodarstvu Hrvatske je što oni ne razmišljaju o poticajima, kako da otvore prostor za inicijativu i investicije, već se samo bave porezima. To nije dobro jer je to kao da požar gasite benzinom. To uporno rade. Porezima udaraju na najšire mase, od građana stvaraju loše potrošače, a ako su oni loši, onda nema ni potražnje ni proizvodnje ni radnih mjesta. Dakle, sve obrnuto od onog što bi se trebalo činiti', ustvrdio je predsjednik HDZ-a prilikom obilaska Poduzetničke zone Jalžabet.

Na upit bi li HDZ ukinuo neke poreze u slučaju dolaska na vlast, Karamarko je ustvrdio da će HDZ voditi uravnoteženu poreznu politiku o kojoj sve ovisi.

'Porezna politika može biti poticajna, a može biti i suprotna. Mi želimo poticati poduzetništvo, da malim i srednjih poduzetnicima damo manevarski prostor. Poreznog obveznika treba njegovati. Treba mu omogućiti da je u stanju državi plaćati porez. A kako će to moći ako ga gušimo, ne dajući mu prostor da se razvija', pojasnio je predsjednik HDZ-a, dodavši da je o tome puno rečeno na stranačkom gospodarskom forumu.

Upitan zašto u gospodarskom planu HDZ-a nema velikih investicija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te ostavlja li se time prostor Radimiru Čačiću, Karamarko se nasmijao.

'Nije ovo srednji vijek da dijelimo našu lijepu zemlju na feude. Mi svojim programom otvaramo mogućnost svim poduzetnim ljudima da doista naprave što znaju, da budu u mogućnosti plaćati porez, otvarati radna mjesta i da se bogate te budu kapitalisti u svojoj zemlji. Bit će, naravno, i velikih projekata, ali oni su kao šlag na tortu. Osnovno je da potaknemo gospodarstvo na normalan rad, da mali i srednji poduzetnici dožive uzlet i stvorimo jaki srednji sloj u Hrvatskoj', rekao je Karamarko, dodavši da nema kraja koji je izuzet od ove logike.

Osvrćući se na izjavu predsjednika Vlade Zorana Milanovića koji je nove mjere označio 'smrtnom presudom populistima i prevarantima u politici', Karamarko je ustvrdio da se radi o poznatom izričajnom stilu koji postaje nezanimljiv.

'O kakvoj demagogiji priča? Što je Plan 21, to je mrtvo slovo na papiru od kojeg se ništa nije ostvarilo. Stoga ne znam koliko ga treba ozbiljno shvaćati i ne bih s njime ulazio u polemiku jer nije vrijeme za svađe, ni za ružne tonove. Nasmijavaju narod kojem nije do smijeha jer ljudima je sve teže. Naprosto je činjenica da oni nisu uspjeli i da ne mogu ništa napraviti, pa je u interesu Hrvatske da što prije budu parlamentarni izbori', ustvrdio je Karamarko. Predsjednik HDZ-a podržao je stoga najavljeni sindikalni zahtjev za prijevremene izbore, ponovivši prijedlog da budu zajedno s predsjedničkim izborima radi ušteda.