OPTIMISTIČNI BJELIŠ

'Ako se ne ispriječi Jovanović, aplicirat ćemo za 50 milijuna eura u lipnju'

24.04.2014 u 15:45

Bionic
Reading

'Bude li sve u redu i konačno potpišemo ugovor s Vladom o darovanju zemljišta i ne naiđemo li na neočekivane nove prepreke u Ministarstvu znanosti koje vodi ministar Željko Jovanović, mislim da bismo tada, a vjerujem da je lipanj ove godine dostižan, mogli aplicirati za između 40 i 50 milijuna eura iz EU fondova za gradnju kampusa na Borangaju', kazao nam je Aleksa Bjeliš, rektor Zagrebačkog sveučilišta na odlasku

Nikad završena priča oko kampusa na Borongaju u fokusu javnosti našla se ponovno danas kada je u jednim dnevnim novinama objavljen članak prema kojem je Jovanović onemogućavajući Zagrebačko sveučilište, kroz birokratsku šumu, omogućio da Sveučilište u Rijeci aplicira za 24 milijuna eura iz EU fondova, a istovremeno je inspekcijski nalaz Ministarstva financija ukazao na šlamperaj i nepoštivanje određenih procedura i nejasne kriterije na temelju kojih bi predlagatelji projekata mogli biti uvršteni na indikativnu listu.

Projekt kampus dogovoren je 2006. godine, kad je odlukom tadašnje vlade bivša vojarna na Borongaju prešla u nadležnost Ministarstva. Za nastavu je adaptirano jedanaest zgrada. U drugoj fazi projekta pod nazivom 'Studentski kampus i obrazovno-znanstveno-istraživački centar sa svim pratećim sadržajima', teškoj oko 500 milijuna eura, niknuo bi mali grad i potpuno preobrazio istočni dio Zagreba. Željelo je Zagrebačko sveučilište preko Ministarstva 2010. aplicirati za EU fondove, ali im je rečeno da nedostaje studija izvedivosti. Kada su napravili nju rečeno im je da im nedostaje potvrda vlasništva iako su u tom trenutku imali dokaz o prijenosu vlasništva. Potom se javljaju imovinsko-pravi problemi i pitanje tko to treba riješiti.


'Vrijeme je odmicalo i država i Ministarstvo nisu činili ništa po tom pitanju, pa smo vlastitim sredstvima krenuli rješavati taj problem. Angažirali smo odvjetnički ured Vesne Škare Ožbolt koji nam je u tome pomogao, a prije dva mjeseca u Vladi je kazano kako je 90 posto posla obavilo Ministarstvo, što je potpuna neistina. Treba reći i da smo nakon svega od Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) tražili da se pokrene postupak prijenosa zemljišta, pa se to otegnulo, da bi novoosnovani Državni ured za upravljanje državnom imovinom konačno na početku 2014. sve poslao na Vladu', navodi Bjeliš

Konačno, u veljači ove godine Vlada je prihvatila prijedlog odluke o darovanju zemljišta i objekata bivše vojarne na Borongaju, koji su u vlasništvu države, Sveučilištu u Zagrebu za izgradnju Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj. Sada se još čeka samo da se potpiše ugovor.

'Bude li sve u redu i konačno potpišemo ugovor s Vladom o darovanju zemljišta i ne naiđemo li na neočekivane nove prepreke u Ministarstvu znanosti koje vodi ministar Željko Jovanović, mislim da bismo tada, a vjerujem da je lipanj ove godine dostižan, mogli aplicirati za između 40 i 50 milijuna eura iz EU fondova za gradnju kampusa na Borangaju.'

Paralelno sa Zagrebačkim svoj projekt pripremalo je i Riječko sveučilište koje je nakon četiri i pol godine od početka realizacije prošlog tjedna potpisalo ugovor težak 24 milijuna eura. Bjeliš sumnja da se opstruiranjem Zagrebačkog sveučilišta pomoglo Riječkom iako drži da su za novac mogli aplicirati i jedni i drugi i da bi ga vjerojatno oba sveučilišta i dobila.

'Vjerojatno bi bilo bolje da smo zajedno nastupili. Mislim da nije upitno da bi oba sveučilišta mogla istovremeno dobiti sredstva koja EU osigurava u 80-postotnom iznosu, a Hrvatska sudjeluje sa 20 posto. Nažalost, ovdje se radi o čudnom mentalnom sklopu ljudi iz Ministarstva znanosti koji se drže metode prema kojoj jedno sveučilište može biti uspješno samo ako se drugo prikaže neuspješnim', zaključio je Bjeliš.

Ministarstvo će se o cijelom slučaju kampusa na Borongaju i apliciranju za EU fondove očitovati na izvanrednoj konferenciji za medije u 17 sati.