NA RAJKU OSTOJIĆU JE RED

Dobre vijesti za proizvođače konoplje

24.04.2014 u 15:40

Bionic
Reading

Odgovor koji je od Europske komisije o uzgoju i korištenju industrijske konoplje dobila SDP-ova zastupnica Sandra Petrović Jakovina mogao bi potaknuti Ministarstvo zdravlja da po hitnom postupku dopiše odredbu Zakona o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga i time izađe u susret poljoprivrednicima i investitorima, a u konačnici i hrvatskom gospodarstvu koje zbog bizarne administrativne zapreke gubi dragocjene milijune kuna

'Industrijska konoplja u Hrvatskoj može se koristiti šire i raznovrsnije nego što je to danas slučaj, na dobrobit svih koji se žele baviti uzgojem ili proizvodnjom, ukoliko se izmijeni Zakon o suzbijanju zlouporabe droga. Ovo je rezime savjeta Europske komisije', odgovora SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu Sandra Petrović Jakovina.

Ministarstvo zdravlja bi u Zakon o suzbijanju zlouporabe droga, podsjetimo, uz već dopuštenu upotrebu industrijske konoplje u medicinske svrhe trebalo samo dopisati da se spomenuta biljka smije koristiti i u drugim industrijskim granama (građevinskoj, tekstilnoj, prehrambenoj, autoindustriji, papirnoj, proizvodnji biogoriva…).

Zastupnica Petrović Jakovina je, potaknuta zahtjevima proizvođača, zatražila preporuke koje bi proizvođačima u Hrvatskoj omogućile šire korištenje ove industrijske biljke, sve u skladu s propisima u EU kakvi se primjenjuju i u drugim članicama. Prema važećim zakonima u Hrvatskoj, proizvođači moraju uništiti sve nusproizvode industrijske konoplje, nakon što uberu sjemenke od kojih proizvode konopljino ulje. Praksa u EU je drugačija i ide u prilog proizvođačima ove za mnoge industrije pogodne biljke. Stoga bi zakonodavci u Hrvatskoj trebali slijediti europsku praksu, sugerira Sandra Petrović Jakovina. Naime, u svom je odgovoru Ured povjerenika za poljoprivredu Daciana Ciolo Cioloșa naglasio kako je u Europskoj uniji kod uzgoja industrijske konoplje ključno da razina THC-a ne prelazi 0,2 posto. 'Države članice obvezne su uvesti sustav za provjeru sadržaja tetrahidrokanabinola u usjevima konoplje', obrazlaže EK.

Europska komisija stoga predlaže da hrvatska nadležna tijela stupe u kontakt s nadležnim tijelima glavnih država članica proizvođača (Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Nizozemska) kako bi se informirala o načinu provođenja odgovarajućeg zakonodavstva EU-a.

Industrijska konoplja, kao poljoprivredna kultura, uklapa se u postojeće pravne okvire EU. 'U pogledu plaćanja za poljoprivredne prakse korisne za klimu i okoliš (ekologizacija), najvažnije točke interesa u pogledu konoplje odnose se na obveze raznolikosti usjeva', između ostalog je istaknuto u objašnjenju europskog povjerenika za poljoprivredu.


Na pitanje što bi Komisija preporučila u okviru europske politike i industrije ozelenjivanja odgovoreno je kako je 'Komisija istaknula potencijal proizvoda dobivenih od bioloških sirovina u kontekstu napora za promicanje prelaska na zeleno gospodarstvo, uključujući Plan za resursno učinkovitu Europu, Biogospodarstvenu strategiju i Komunikaciju za Europsku industrijsku renesansu'. Drugim riječima, EU je dala zakonske okvire i naznačila strategiju, a na članicama je koji će dio, koliko, kako i kada koristiti.

'Europska komisija je dala dovoljno materijala, informacija i argumentacije proizvođačima industrijske konoplje u Hrvatskoj da iniciraju jednostavnu izmjenu zakona, sve u okvirima europskih propisa. Ovim bi se naši domaći proizvođači po uvjetima u kojima djeluju izjednačili s europskim kolegama – umjesto da budu diskriminirani daleko striktnijim zakonskim postavkama. Odgovor na zastupničko pitanje poslala sam žurno nadležnom Ministarstvu zdravlja', poručila je Petrović Jakovina.

Europarlamentarka Sandra Petrović Jakovina također ističe kako bi žurna dopuna sporne zakonske odredbe trebala pridonijeti povećanju proizvodnje konoplje u predstojećem razdoblju, uzimajući u obzir i povećanu potražnju građevinskog sektora, automobilske industrije, te prehrambenog sektora. Danas je, naime, poznato oko 20.000 proizvoda u kojima je baza industrijska konoplja. Znanstvenici ističu da je biljka idealna za ekološku produkciju velikih količina celuloze. Eksperimentira se također i s razvojem sorti koje bi davale duža, snažnija vlakna. Istražuju se različiti tretmani sirovine s ciljem šire primjene konoplje u industriji, pogotovo tekstilnoj, za proizvodnju zidnih tapeta ili izolacijskih materijala. Jedan od razvojnih projekata EU, poznat pod nazivom Zeleni materijali, u automobilskom koncernu PSA Peugeot Citroën pokrio je ispitivanje opcija povećavanja upotrebe biopolimera, prirodnih vlakana industrijske konoplje i lana.

Zbog svega navedenog Petrović Jakovina nada se da će njezina europska inicijativa uroditi plodom i da će se izmjenom zakona 'u Hrvatsku vratiti stara tradicija proizvodnje proizvoda od industrijske konoplje koju je birokracija posljednjih 20 godina svojim besmislenim propisima dokrajčila'.

Ministarstvo zdravlja nedavno je u odgovoru tportalu potvrdilo da vodi međuresorne razgovore s Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom vanjskih poslova i Hrvatskom agencijom za hranu, no da se pri eventualnoj izmjeni zakona treba voditi računa kako bi se spriječile moguće zlouporabe pri dopuštanju uzgoja konoplje u industrijske svrhe, sukladno čl. 28. Jedinstvene konvencije o opojnim drogama Ujedinjenih naroda.

Prema postojećoj zakonskoj regulativi stabljika industrijske konoplje sada se mora bacati umjesto da se koristi kao sirovina za više od 25.000 različitih tekstilnih proizvoda, obuću, užad, papir, građevni materijal i proizvodnju biodizela. Postojeći zakon ne dopušta iskorištavanje stabljike industrijske konoplje, iako joj je koncentracija psihoaktivne tvari tetrahidrokanabinola manja od 0,2 posto.