SINDIKATI ZA PRVI MAJ

Vlada treba abdicirati i pustiti Jurčiću da nas izvuče iz krize

24.04.2014 u 11:46

Bionic
Reading

Čelnici četiriju sindikalnih središnjica, Krešimir Sever, Mladen Novosel, Vilim Ribić i Damir Jakuš na međunarodni praznik rada Vladi će pokazati crveni karton, a na današnjoj press konferenciji od nje su zatražili da abdicira, jer smatraju da put kojim ide Hrvatska nije dobar

'Ovdje jasno treba reći da mi ne prizivamo da se na vlast vrati HDZ, jer je njegova politika identična politici SDP-a. Postoje u ovoj državi pametni ljudi, ekonomisti od kojih su neki i politički angažirani, koji bi nas mogli izvući iz krize za dvije, a ne za 10 godina kako to priželjkuje premijer Milanović', kazao je Vilim Ribić, predsjednik Matice sindikata Hrvatske.

Upitan tko je treća opcija i tko su ekonomisti koji bi nas znali izvući iz krize, Ribić najprije nije želio odgovoriti, da bi na novinarsko inzistiranje ipak otkrio kako cilja na Ljubu Jurčića, ali i na još neke ekonomiste čija imena nije želio izgovoriti.

Davanje crvenog kartona, simboličan je nastavak onoga što su sindikati za 1. svibnja radili u protekle dvije godine. Podsjetili su tako da su 2012. dali žuti karton, lani su pak tražili promjenu smjera, a sada, kažu, jedino što im je preostalo je crveni karton kojim žele poručiti Vladi da je vrijeme da ode i pusti nekog drugog da Hrvatsku proba izvući iz krize.

'Vlada nije znala čitati znakove vremena, upozorenja koja su dolazila; oni su naprosto potrošili vrijeme građana. Što prije odete, bit će manja šteta', poručio je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske podsjetivši na riječi ministra Miranda Mrsića koji je rekao da su tri osmice (osam sati rada, odmora i sna, op. a.) mrtve čime je, smatra Sever, postalo jasno da radnici imaju ozbiljan problem sa socijaldemokratskom Vladom.

'Današnje vrijeme sve više sliči na vrijeme iz 1886. godine, kada su se radnici u Chicagu pobunili protiv izrabljivanja, a upravo to Vlada pregovorima u Zakonu o radu (ZOR) zajedno s poslodavcima želi postići. Dok s jedne strane dodatno opterećuju građane novim porezima, zbog promašene politike, gospodarstvenicima se iskupljuju rezanjem radničkih prava', naglasio je Sever.

Damir Jakuš iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske podsjetio je da su tri osmice 'stečeno civilizacijsko pravo koje se sada želi ukinuti zbog nesposobnosti vlasti i povećanja profita'.

Ribić je naveo kako je tijekom pregovora o ZOR-u javnost sustavno obmanjivana i da je subjekt obmane bio 'onaj koji nikad ne bi bio predsjednik RH da ne bi morao lagati' aludirajući pri tom na premijera Zorana Milanovića.

'On je uoči 1. svibnja primio poslodavce. Nije pozvao sindikate i to nešto govori. Njegova Vlada više nema nikakav legitimitet. Ostala je tek ljuštura legaliteta, a to nije dosta da netko ostane na vlasti', zaključio je Ribić

Prvosvibanjska povorka

Prvosvibanjsku proslavu ove godine sindikati će simbolično započeti u Radničkoj ulici u Zagrebu, nekadašnjem industrijskom simbolu Grada, koja se, smatraju sindikati više tako ne bi trebala zvati, jer u njoj nije ostala nijedna tvornica. Nakon okupljanja, Šime Strikoman snimit će milenijsku fotografiju s tri osmice, upalit će se tristo lampiona u spomen na nekadašnju Radničku ulicu, a potom slijede kraći govori nakon čega povorka kreće prema Maksimiru na čijem će ulazu službeni dio obilježavanja Praznika rada završiti.