ORSAT MILJENIĆ

'Umjesto za 4 godine, oduzimat ćemo vlasništvo za 6 mjeseci'

24.04.2014 u 11:21

Bionic
Reading

Vlada je u Sabor poslala Zakon o izvlaštenju i određivanju naknade. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio je da će se postupci izvlaštenja privatne imovine u cilju korištenja za strateške projekte skratiti s prosječne četiri godine na čak šest mjeseci

Zakonom o izvlaštenju, rekao je Orsat Miljenić, usklađuju se interesi privatnog vlasništva i javnog interesa koje je do sada prečesto kočilo investitore koji su htjeli graditi u Hrvatskoj.

'Do sada je situacija bila takva da smo imali predmete koji 30 godina nisu bili riješeni. Imamo primjer iz 1976. neke firme koja je tek 2006. dobila naknadu za izvlaštenje, a s njome nisu bili zadovoljni. S druge strane, ni investitori nisu bili zadovoljni jer je sve išlo presporo. Sada to mijenjamo i upravni postupak postaje puno precizniji, neke stvari se moraju provesti. Do sada su se u praksi događale čudne stvari...'

Premijera Zorana Milanovića zanimalo je što je s javnim projektima kao što je gradnja ceste u Splitu. 'Ovo je zakon koji regulira interes države, dakle što ćemo s prometnicama u Zagrebu ili Splitu?' - pitao se Milanović dok mu je u pozadini odgovarala nestrpljiva Vesna Pusić: 'Pa isto!'

Milanović je ipak ustrajao u pitanjima: 'Netko u Zagrebu ima kućicu i traži milijun dolara za kvadrat pa sve stoji...' Miljenić mu je pojasnio da će se izvlaštenje odnositi na državne, lokalne pa i privatne investicije koje su od javnog interesa.

Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić nakon nekoliko upadica na kraju je ipak dobila riječ i rekla da je izvlaštenje 'megapitanje' popravljanja investicijske klime. Pohvalila se bivšom koalicijskom Vladom SDP-a i HNS-a (od 2000. do 2003. godine na vlasti, op.a.) koja je, kaže, uspješno sagradila autoceste upravo zato što su imali dobar zakon o izvlaštenju.

'Da nije bilo racionalnog zakona o izvlaštenju, mi nikada ne bismo imali autoceste, nikada! Vrijeme izvlaštenja je megapitanje investicijske klime, a ako se to može skratiti s četiri godine na šest mjeseci, onda se uklapa u koncept', rekla je Pusić.

Orsat Miljenić najavio je i uvođenje Registra izvlaštene imovine u kojemu će se, uz zaštitu osobnih podataka, na jednom mjestu moći naći sva privatna imovina koja je izvlaštena zbog investicijskih projekata.