PROBLEMATIČNA ODREDBA

Potpište peticiju za ukidanje sramoćenja

24.04.2014 u 10:14

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo pokrenulo je on line peticiju u kojoj se od Vlade i Sabora traži da ukinu članak 148. Kaznenog zakona o djelu sramoćenja čija je oštrica usmjerena prvenstveno na novinare, dakle autore novinskih tekstova i medijskih priloga.

'To kazneno djelo u društvo uvodi strah i autocenzuru i vraća nas u eru verbalnog delikta.

Kaznenim sudovima djelo sramoćenja ostavlja golemi prostor arbitrarnosti u prosudbi što jest, a što nije javni interes za javno iznošenje činjenica. U sudskoj praksi, a posebno u hrvatskim okolnostima u kojima su sudovi “laki na obaraču” u osuđivanju novinara, kazneno djelo sramoćenja prometnut će se u idealno sredstvo za kaznenu represiju i odmazdu nad novinarima.

Istodobno, to kazneno djelo prijetnja je slobodi govora i svih ostalih sudionika javne komunikacije kao i svakog građanina koji u bilo kojoj prilici, pred svjedocima, iznese tvrdnju koju netko može doživjeti kao sramoćenje.

Zato tražimo najhitnije uklanjanje djela sramoćenja iz Kaznenog zakona, ali i dekriminalizaciju ostalih kaznenih djela iz sfere zaštite časti i ugleda i njihovo prebacivanje u sferu građansko-pravne odgovornosti', stoji u zahtjevu peticije koju možete potpisati ovdje.

Razlog za pokretanje peticije je nedavna nepravomoćna presuda Općinskog suda u kojoj je Slavica Lukić, novinarka Jutarnjeg lista kriva za sramoćenje. Tužbu protiv nje pokrenula je Ivanka Trstenjak Rajković, suvlasnica privatne Poliklinike Medikol.

Lukić je, podsjetimo, da je Polikliniku Medikol među privatnim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj HZZO najizdašnije financirao. Utvrdila je, na temelju ugovora sklopljenih između HZZO-a i Medikola, koje je HZZO dugo skrivao, da je ta privatna poliklinika od studenoga 2007. do kraja 2013. dobila nešto više od 500 milijuna kuna javnog zdravstvenog novca.

Ustanovila je da je među deset privatnih poliklinika, koje dobivaju najviše novca od HZZO-a, Medikol godišnje dobivao 26 milijuna kuna više od ostalih devet zajedno.

Unatoč svemu nevedenom, sudac Marko Benčić tužiteljici Trstenjak Rajković dao je za pravo i presudio da je Slavica Lukić kriva za sramoćenje te privatne poliklinike.

Navodeći da je kazna primjerena ne samo okolnostima počinjenja djela, već i 'samoj osobi okrivljene', sudac Benčić se u presudi trudio biti 'milostiv' prema Slavici Lukić. Kao olakotnu okolnost uzeo joj je što dosad nije kazneno osuđivana te joj je dosudio kaznu od 26.133 kune, odnosno 80 dnevnih dohodaka, a kao otegotnu to što je o Medikolu pisala duže vrijeme, i to, po ocjeni suda, 'negativno', te je poslovanje Medikola istraživala iz sudu 'nepoznatog, ali očito neopravdanog razloga'.