POGODOVAO RIJECI?

Ministar Jovanović u središtu sveučilišnog skandala

24.04.2014 u 09:27

Bionic
Reading

Prema pisanju Jutarnjeg lista pogodovao je Sveučilištu u Rijeci koje je dobilo 24 milijuna eura iz EU fondova

Usred skandala našao se ministar Željko Jovanović. Prema pisanju Jutarnjeg lista pogodovao je Sveučilištu u Rijeci kojem je dao prednost pred Zagrebačkim sveučilištem i tako omogućio da dobije 24 milijuna eura iz EU fondova. Jutarnji piše kako su u posjedu tajnog inspekcijskog nalaza, dokumenta u kojem stoji kako ministar nije pratio proceduru u dodjeli sredstava sveučilištima. Do tog je dokumenta u više navrata pokušao doći bivši zagrebački rektor Aleksa Bjeliš, ali i riječki Pero Lučin.

Bjeliš je za Media servis ispričao kako je od službi Ministarstva financija zatražio uvid u provedene postupke, kao i inspekcijski nalaz,ali uvijek mu je odgovarano kako nalaze ne može dobiti. Na koncu mu je dokument pokazala novinarka.

'To je odraz jedne cijele krive i loše politike koja se vidi u istraživačkom i visokoobrazovnom sektoru, ne samo ove nego i prijašnjih vlada. To je dublji i ozbiljniji problem. To se onda prelijeva i na naš ulazak u Uniju i naše angažmane oko EU sredstava, sve je to jako upitno i, bojim se, krivo postavljeno', rekao je Bjeliš za Media servis.

'SuRi nije se pogodovalo'

Na članak objavljen u Jutarnjem reagiralo je i Sveučilište u Rijeci, koje ističe da članak ne razotkriva apsolutno ništa što već javnosti nije poznato, jedino što čudi je zašto se ta trakavica povlači već godinama i 'izvlači' po potrebi u dnevnopolitičke svrhe. U čije ime i za čije interese nikomu dobronamjernomu nije jasno.

'Naime, riječko je Sveučilište, potpuno transparentno, dobilo prednost pri povlačenju sredstava jer je bilo u mnogo većoj mjeri pripremljeno nego zagrebačko.

Kako se radi o prvoj proceduri povlačenja europskih sredstava takve vrste uopće, moguće je da je pri cijelome postupku došlo do određenih birokratskih komplikacija. To nikako ne umanjuje činjenicu da je Sveučilište u Rijeci bilo spremno za prijavu i provedbu projekta i povlačenje europskih sredstava.

Proceduralna pogreška ili neusuglašenost Ministarstva znanosti i Ministarstva financija, odnosno određenih službenika u ministarstvima, ne znači i da Sveučilište u Rijeci ne zaslužuje ta sredstva, kao i da mu je na bilo koji način pogodovano.

Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Rijeci nisu rivali, nego partneri u napretku hrvatske znanosti i visokog školstva. Stoga i natjecanje za sredstva koja su im dostupna zapravo ne predstavlja međusobno natjecanje, već natjecanje u europskim razmjerima.

Činjenica da će Hrvatska teško povlačiti novce iz strukturnih fondova posebice ako se bude vodila politika po načelu 'bolje da susjedu krepa krava'. Eto, nismo uspjeli mi pa idemo oboriti uspjeh našeg susjeda kako bismo svi bili zadovoljni u našem zajedničkom neuspjehu.

Naravno, nevjerica je tim veća jer dolaze iz kruga koji bi po prirodi stvari trebao imati širinu i sposobnost sagledavanja budućnosti Hrvatske. Jedini način da budemo uspješniji je upravo intenzivna suradnja svih sveučilišta', navodi se u priopćenju objavljenom na stranicama Sveučilišta u Rijeci.