TUŽBA PROTIV MILANOVIĆA

Bandiću dostojanstvo važnije od pet mandata

23.04.2014 u 20:14

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ocijenio je danas sramotnim objavljivanje privatnih tužbi u medijima, rekavši kako neće komentirati izjave premijera Zorana Milanovića kojega je tužio zbog izjava u izbornoj kampanji tražeći 300.000 kuna za duševne boli.

'Sramotno je da mediji objavljuju privatne tužbe o bilo kome. To govori više o državi u kojoj živimo. Zamislite demokratsku, uređenu državu gdje 'curi' spis privatnog tužitelja. U pravoj pravnoj državi netko bi za to morao snositi konzekvence - ili glavni urednik koji je to objavio ili sudac koji je to dao. To je nečuveno', izjavio je Bandić novinarima tijekom posjeta SRC-u Svetice na upit zašto je tužio premijera Milanovića.

'Privatna tužba je privatna tužba i neka sud radi svoj dio posla, a sve ostalo smatram neuspjelim spinom, kao i pokušaj novinara da komentiram privatnu tužbu prema predsjedniku Vlade', ustvrdio je Bandić.

Najavio je da će, kad god mu bude ugrožen dignitet, njegov odvjetnik (Krešimir Krsnik) napraviti svoj dio posla i poručio kako mu je važnije dostojanstvo od svih dosadašnjih pet mandata. 'Znam čuvati svoje dostojanstvo, i prije i poslije izbora', kaže Bandić.

Milanovićevu izjavu nakon objavljivanja tužbe da ga je to koštalo četiri tisuće kuna sudskih troškova, a živi od plaće, uz pitanje od čega živi Bandić koji je 'tužio pola Zagreba', nije htio komentirati.

'Ne bih to komentirao. Svako odgovara za svoje javno izgovorene riječi, pa i premijer. Nema nedodirljivih, svi smo jednaki', rekao je Bandić i istaknuo kako u proteklih 20 godina nikad nikome nije rekao ni jednu riječ viška pa neće ni sad.

Na pitanje zašto je jučer spomenuo i bivšeg člana Vlade Radimira Čačića kad je govorio o dobroj suradnji s ministrima u Vladi, Bandić je odgovorio da je Čačić prvi došao u Gradsku upravu oko projekta 'Zagreba na Savi', a zadnji ministar financija Slavko Linić. Ponovio je da dobro surađuje s Milankom Opačić, Mirandom Mrsićem, Slavkom Linićem, Ankom Mrak Taritaš i Mihaelom Zmajlovićem.

Na tvrdnju novinara da dobro surađuje sa svima u Vladi osim s premijerom, Bandić je poručio: 'Ako imam dobru suradnju s ministrima, uvijek ima vremena da se nađem s predsjednikom Vlade. Do kraja mandata - sto posto'.

'I dalje mislim da pametan i mudar gradonačelnik iskoristi svaku pruženu svaku šansu od bilo kojeg ministra da surađuje na zajedničkim projektima od interesa za boljitak građana Zagreba i Hrvatske', dodao je.

Bandić je komentirao i pregovore sa sindikatima zaposlenih u Zagrebačkom holdingu i Gradskoj upravi.

'Više razumijevanja je pokazalo 2.700 djelatnika Gradske uprave, no od ostalih očekujemo isto razumijevanje. Ako nakon 1. srpnja ne pristanu na minimum ušteda koje trebamo napraviti kroz smanjenje plaća od četiri do 15 posto, te pet posto manje zaposlenih godišnje, raskinut ćemo kolektivne ugovore, kao što smo raskinuli i ugovore o nabavci automobila', rekao je Bandić.

Naglasio je da u Gradu Zagrebu, za razliku od Vlade, mogu raskinuti ugovore o nabavci automobila, ali se još uvijek nada da neće morati raskidati kolektivne ugovore jer će sindikalni čelnici razumjeti da trebaju dijeliti sudbinu realnog sektora i građana.

'Nema više diobe nezarađenog i nema više honoriranja nerada. Jedino što još mogu napraviti jest da organiziraju peticiju na Jelačić placu da me se zbog toga smijeni, ali to neće napraviti. Budite sigurni', poručio je Bandić.

Pri kraju je izrada pravilnika za nagrađivanje onih koji rade i sankcioniranje onih koji ne rade što će, kaže Bandić, biti dodatna 'pozitivna revolucija'. Ustvrdio je da će tako nešto "za pola godine-godinu napraviti i oni na državnoj razini, kad dobiju mail iz Bruxellesa".

Smatra da je smanjenje plaća državnih dužnosnika za šest posto - ništa. 'To je fingiranje. Treba napraviti stvarne uštede', kaže Bandić. Njemu će plaća biti manja za 3.000 kuna, a onima u Gradskoj upravi koji imaju plaće od 5.000 kuna, plaća će im biti manja za 200 do 250 kuna.

Naglasio je da mu je dohodovni cenzus uvijek kriterij, bilo da se radi o cijenama vrtića, javnog prijevoza, legalizacije bespravne gradnje ili o plaćama.

'Ima li išta bolje nego gradonačelnik koji teret krize želi rasporediti ravnomjerno po visini dohotka', upitao je i odgovorio da se onaj kome to nije jasno ne treba baviti javnim poslom.