AUTOR IH SPASIO

'Milosrdni' ZAMP neće naplatiti naknadu školi za priredbu

23.04.2014 u 17:29

Bionic
Reading

HDS ZAMP ipak neće naplatiti račun OŠ 'Bijaći' za održanu priredbu nakon što se autor Duško Mucalo odrekao naknade. Iz ZAMP-a su naglasili da ukoliko se želi javno i legalno koristiti glazbu, potrebno je odobrenje njezinih vlasnika – autora i ostalih nositelja prava.

U slučaju nedavnog otvaranja nove zgrade OŠ 'Bijaći' u Kaštel Novome, HDS ZAMP nije pravovremeno zaprimio službenu prijavu manifestacije pa je nakon medijskih izvješća naknadno kontaktirao ravnateljicu škole, prof. Jadranku Šošić kao organizatoricu, navode iz HDS ZAMPA-a.

Ona je zatim dostavila popis izvedenih djela. Budući da su škole inače oslobođene plaćanje autorske naknade za glazbu i priredbe koje se izvode u edukativne svrhe u okviru školskih programa, razumiju da se mogao dogoditi previd oko prijave javnog skupa u povodu otvaranja škole.

Uvidom u popis djela stručna služba ZAMP-a zaključila je da na priredbi nije bilo djela koja bi, zbog datuma njihova nastanka, potpadala pod plaćanje autorske naknade ili su se, u izravnom kontaktu službe s autorima izvedenih djela, oni izjasnili da se u ovom slučaju, iznimno, odriču autorske naknade. Stoga OŠ „Bijaći“ neće morati platiti nikakvu naknadu za održanu priredbu, a ispoštovane su sve obaveze prema autorima.