SVE ZA MALO RASTA

Država će pomagati u oduzimanju imovine u korist investitora

30.04.2014 u 16:40

Bionic
Reading

Ako se neki strateški investicijski projekt nikako ne može ostvariti jer netko od hrvatskih građana na predviđenom građevinskom zemljištu ima, na primjer kuću, tada će postupak izvlaštenja preuzeti središnje tijelo državne uprave nadležno za poslove pravosuđa odnosno država. To je novost koju bi danas Vlada trebala usvojiti u Zakonu o izvlaštenju i određivanju naknade

Zbog potrebe da hitno preokrene investicijski ciklus i potakne investitore da ulože svoj novac u Hrvatsku, Vlada je odlučila, između ostalog, donijeti novi Zakon o izvlaštenju i određivanju naknade. Na dnevnom redu Vlade je nacrt konačnog prijedloga zakona.

Temeljni cilj zakona, navodi se u promemoriji, je optimalno zadovoljavanje javnog i privatnog interesa: 'Pokretanje investicijskog ciklusa, kao glavnog pokretača rasta i razvoja hrvatskog gospodarstva i stvaranje preduvjeta za povećanje investicija i unapređenje uvjeta za gospodarenje dobrima od interesa za Republiku Hrvatsku, uz jačanje zaštite interesa vlasnika nekretnine te poticanje sporazumnog rješavanja imovinskopravnih odnosa.'

Nekretnina će se moći izvlastiti kada je to potrebno radi izgradnje građevine ili izvođenja radova u interesu države te kada se ocijeni da će se korištenjem nekretnine u novoj namjeni postići veća korist od one koja se postizala do sada. Naglašava se da će biti poštovano Ustavno načelo da se vlasništvo može oduzeti samo kada je to propisano zakonom i uz naknadu tržišne vrijednosti. Vlasniku nekretnine koja se izvlašćuje moraju se omogućiti isti životni uvjeti i uvjeti korištenja kakve je imao koristeći tu nekretninu.

Vodit će se i Registar izvlaštenih nekretnina, a više o svemu otkrit će na sjednici Vlade ministar pravosuđa i predlagač Orsat Miljenić.

Vlada donosi i plan implementacije Garancije za mlade što je, navodi se u promemoriji, dokument koji predstavlja strukturne reforme i mjere koje će Hrvatska provoditi u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Tim mjerama trebalo bi se utjecati na smanjenje dugotrajne nezaposlenosti i neaktivnosti mladih osoba od 15 do navršenih 30 godina života. Više o Garanciji za mlade očekuje se od ministra rada i mirovinskog osiguranja Miranda Mrsića.

Prve dvije točke dnevnog reda bit će Prijedlog nacionalnog programa reformi i Prijedlog programa konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2017. godine. Donošenje navedenih dokumenata godišnja je obaveza svih članica Europske unije, rečeno nam je u Banskim dvorima. 

Nacionalni program reformi dokument je koji će predstaviti potpredsjednik za gospodarstvo Branko Grčić, a u njemu bi trebale biti sažete sve reforme koje je ova Vlada do sada uspjela osmisliti.

Program konvergencije odnosi se na financijsku sliku budućnosti i fiskalne mjere, a za njih je zadužen ministar financija Slavko Linić. Hoće li se u projekciji do 2017. naći i porez na nekretnine, dan prije sjednice Vlade nismo uspjeli doznati.