KAUČI NASRED PLAŽE

Zmajloviću, vidi gdje Makarani odlažu glomazni otpad!

23.04.2014 u 16:43

Makarski otpad završio na plaži

Izvor: tportal.hr / Autor: Eko Makaska

Bionic
Reading

Situacija s otpadom u Makarskoj dovedena je do apsurda. I dok se kućni otpad još kako tako odvozi u 550 kilometara udaljeni Varaždin, iako i tu, dolaskom toplijih dana, problem postaje sve veći, jer se broj turista stalno povećava, a samim tim i količina smeća, najnoviji problem izazvao je glomazni otpad

Kao i svake godine uoči sezone, građani renoviraju apartmane, stari namještaj se baca, kupuje se novi, ali onaj izbačeni ove godine nitko ne odvozi. Ili preciznije, odvozi ga Makarski komunalac, gradska komunalna tvrtka, a prema dobivenim fotografijama, nigdje drugdje nego na - gradsku plažu.

Fotografije koje smo dobili od građanske inicijative Eko Makarska zorno pokazuju kakav je ekocid na djelu u gradu podno Biokova. Eko Makarska tvrdi da su njihovi aktivisti pobrojali 17 kamiona otpada koji su odvezeni na plažu Cvitačka, četiri kilometra udaljenu od središta grada na kojoj se, tvrde, tik uz more smeće pali, a po izgaranju zatrpava pijeskom i sve to pod budnim okom komunalnih redara i vatrogasaca.

Neslužbeno doznajemo da vatrogasci plažu čiste od polomljenih borova i da ih pale kao što to rade nekoliko proteklih godina.

'Nemam što reći o glomaznom otpadu na plaži. Ne znam o čemu pričate. Nazovite me sutra iza osam sati pa kad vidim s vozačima, imat ću bolju informaciju', kratko nam je poručio Čedo Crljen, direktor Makarskog komunalca.

Početkom travnja, Mihael Zmajlovićministar zaštite okoliša i prirode, najavio je da je dogovorio sa splitsko-dalmatinskim županom Zlatkom Ževrnjom i predstavnicima gradova Splita, Makarske, Sinja, Vrgorca, Imotskog i Trogira da se radi solidarnosti otpad s makarskog područja ubuduće odvozi na područje tih gradova kako bi se izbjegle neugodnosti u turističkoj sezoni.

Međutim, ugovor s navedenim gradovima još nije potpisan i smeće se i dalje vozi u Varaždin.

Makarska već godinama nema svoje odlagalište otpada, koje je zatvoreno, a najavljeno Zmajlovićevo rješenje trebalo bi biti privremeno do 2018., kada je krajnji rok gradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom.

Plaža Cvitačka našla se u fokusu prije nekoliko godina, kada je tadašnja vlast (HDZ), pod krinkom nadohranjivanja plaže, dopustila da se na nju i more istovari građevinska šuta koja je potom zasuta zemljanim iskopima.