GOLIŠAVE FOTKE MALOLJETNICA

Naravno da se zlostavljače s Facebooka može zakonski goniti!

23.04.2014 u 15:12

Bionic
Reading

Iako su nam jučer iz Ravnateljstva policije potvrdili kako provode izvide vezane uz Facebook grupu 'Najveće drolje osnovnih i srednjih škola', prošlogodišnji sličan primjer dokazuje kako će sve ostati samo na izvidima. Osnivačima takvih grupa nitko ne može stati na kraj, jer, kako i sam tvrde, ne krše nijedan zakon. Isto je i prošle godine policija ustvrdila kod sličnih slučajeva gdje nije potvrđena sumnja u počinjenje kaznenog djela. No pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić smatra kako postoje elementi kaznenog djela iako su maloljetnice osnivačima sporne grupe same ustupile fotografije

'Kad je riječ o sramoćenju djece i mladih na uvredljivim stranicama na Facebooku, koje su pokrenute sa svrhom omalovažavanja i vrijeđanja onih koji su sami objavili svoje snimke, smatramo da je nedvojbeno riječ o nanošenju štete i ugrožavanju dobrobiti djece, koje se može smatrati cyberbullyingom te u određenim slučajevima može dovesti do teških pa i kobnih posljedica za pojedine žrtve', kaže pravobraniteljica.

Dodaje da je u sličnim slučajevima koji su lani prijavljeni Uredu pravobraniteljice za djecu policija ustvrdila da nije potvrđena sumnja da je počinjeno kazneno djelo čiji progon se provodi po službenoj dužnosti, jer su slike djevojaka skinute legalno s njihovih osobnih profila. Toga su svjesni i osnivači sporne Facebook grupe. Jučer je, naime, osvanuo status u kojem slavodobitno ustvrđuju kako ne krše nikakav zakon, a kamoli pravila korištenja Facebooka. 'No, naravno, iz minute u minutu pojavljuju se pametne glave, koje drugima sole pamet, kako je ovo sve kršenje zakona, kako ništa od ovog nije ispravno. Na koji točno zakon mislite?' kaže administrator.


Milas Klarić točno zna na koji zakon misli te smatra da postoje elementi kaznenog djela. Riječ je o članku 178. Kaznenog zakona (povreda privatnosti djeteta putem računalnog sustava ili mreže), za koje se kazneni progon provodi po službenoj dužnosti u situacijama kad je objava fotografije kod djeteta izazvala uznemirenost, porugu vršnjaka ili drugih osoba ili je na drugi način ugrozilo dobrobit djeteta.

'Izmjenama kaznenog zakonodavstva ovo kazneno djelo, koje se prije smatralo kaznenim djelom protiv časti i ugleda prebačeno je u posebno poglavlje kojim se propisuju kaznena djela protiv braka, obitelji i djece upravo iz razloga kako bi se osigurala odgovarajuća zaštita djece kako je to propisano člankom 16. Konvencije o pravima djeteta koji određuje da dijete ima pravo na zakonsku zaštitu protiv samovoljnog ili nezakonitog miješanja u njegovu privatnost, obitelj, dom ili dopisivanje te nezakonitih napada na njegovu čast i ugled. Istovremeno je i proširena kaznena odgovornost za objavljivanje fotografija djeteta te zaštita privatnosti proširena na svu djecu do 18 godina (prethodnim propisima zaštita privatnosti odnosila se samo na djecu mlađu od 14 godina)', objašnjava pravobraniteljica.

Činjenica da su djeca sama objavila fotografije, prema njezinu mišljenju, ne oslobađa odgovornosti počinitelja koji te fotografije dalje objavljuje u svrhu izlaganja djeteta poruzi, ugrožavajući djetetovu dobrobit.
Nova pravobraniteljica uputila je i oštru kritiku funkcioniranja pravne države. 'Navedeni slučaj svjedoči o neučinkovitosti sustava u ovom području zaštite djece zbog različitog tumačenja i primjene zakonskih odredbi u praksi', zaključuje.