BEZDUŠNA BIROKRACIJA

Logoraš ostao bez novca jer ustaše nisu vodile dokumentaciju

23.04.2014 u 14:40

Bionic
Reading

Logoraši jasenovačkog logora, ali i drugih ustaških logora, kojima je izmjenama Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata s 31. prosincem oduzeto pravo na opskrbninu i dodatak na pripomoć u kući socijalna prava, zajamčenu minimalnu naknadu mogu dobiti samo ako nadležnom državnom tijelu dostave medicinsku dokumentaciju iz ustaškog logora ili dokumentaciju o liječenju tijekom ili neposredno nakon Drugog svjetskog rata, ali ne stariju od 15. svibnja 1946. godine

Izmjenama spomenutog Zakona kao i Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji ukinuta je opskrbnina koju je primalo oko 9.800 ljudi, a radi se o iznosu od oko 1.100 kuna mjesečno, piše Novi list

Iz Rješenja Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji kojim je odbijen zahtjev osobe koja je godinu dana provela u ustaškim logorima i zatvorima (Jasenovac, Stara Gradiška te još dva zatvora), a koja je imala pravo na opskrbninu i dodatak za pripomoć u kući do 31. prosinca 2013. godine izvjesno je da su posljedice tih zakonskih izmjena groteskne.

Taj je zatočenik dao i izjavu Službi za društvene djelatnosti, ispostava Velika Gorica koji je postupak vodio i u toj je izjavi kazao da »ne posjeduje medicinsku dokumentaciju iz vremena zatočeništva'. Nakon izlaska iz logora bio je lošeg zdravstvenog stanja i imao niz zdravstvenih tegoba. Nikada nije podnosio zahtjeve radi utvrđivanja statusa civilnog invalida rata jer je smatrao da mu je taj status priznat pravom na opskrbninu i dodatkom za pripomoć u kući što je godinama ostvarivao.

Osoba nema pisani dokaz o oštećenju organizma, nema medicinsku dokumentaciju iz logora jer, eto, ustaše nisu vodile urednu medicinsku administraciju, a nema ni dokumentaciju o liječenju najkanije do 15. svibnja 1946.

Zbog toga je njegov zahtjev odbijen, a jasenovački je logoraš na temelju izmjena zakona ostao bez opskrbnine, bez dodatka za pomoć u kući, a s obzirom da nema dokumentaciju o tome što mu se sve zbivalo u Jasenovcu, nema pravo ni na zajamčenu minimalnu naknadu.