ANALIZA: NOVI ŠEF DORH-A

'Cvitan nije zec ni Bajićev trojanac'

24.04.2014 u 07:38

Bionic
Reading

Nakon dugih 12 godina, Državno odvjetništvo RH preuzela je nova osoba. Umjesto Mladena Bajića, glavni progonitelj kriminalaca u Hrvatskoj postao je dosadašnji ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan. Pitali smo njegove bivše kolege i iskusne pravnike hoće li građani uskoro vidjeti zaokret u načinu procesuiranja kriminala ili je Cvitan tek 'promjena radi promjene'

Dinko Cvitan već neko vrijeme govori o lokalnim šerifima i tome da su oni puno opasniji nego što se to čini. Tako se njegovo prvo obećanje, nakon prisege u Saboru, odnosilo upravo na buduću borbu protiv ukorijenjenog kriminala u manjim sredinama.

CVITAN: RADIT ĆU ISTO KAO BAJIĆ, SAMO MALO BOLJE

'Nastavit ću s onim što smo do sada radili. Činjenica jest da mi u DORH-u, osobito u USKOK-u, radimo na velikom broju predmeta koji se tiču korupcije na lokalnoj razini. Naravno, ne mogu vam reći na čemu radimo, ali nastojimo biti temeljiti i utvrditi je li počinjeno kazneno djelo ili nije. To je vrlo jednostavan posao, malo dulje traje, ali zapravo su odgovori jednostavni - da ili ne. Nije bitno o kome se radi i kojoj političkoj stranci ili skupini pripada', rekao je Cvitan.

Ni sam, čini se, nije siguran što će, u odnosu naMladena Bajića, donijeti novoga u Državno odvjetništvo: 'Svaki trener, nogometnim rječnikom rečeno, donosi nešto novo. Međutim, činjenica jest da ćemo nastaviti s ovakvim načinom rada, a ja želim ostvariti i bolje rezultate.'

PRODANOVIĆ: CVITAN JE KOREKTAN ČOVJEK, ALI NEĆE NIŠTA PROMIJENITI

Odvjetnik Čedo Prodanović (trenutačno brani Ivu Sanadera od svih USKOK-ovih optužnica, op. a.) poznaje Cvitana još iz vremena kada mu je bio šef u Državnom tužiteljstvu Zagreb 1987. godine. 'Znam ga jako dobro iz tog vremena, a sretali smo se i sada zbog nekih postupaka. Vrlo je korektan čovjek, nemam nikakvih zamjerki. On je bio čovjek jednog sustava, izgradio se na tužiteljstvu a ove glupe priče je li pošten ili nije... Glupo je postavljati pitanje je li tužitelj pošten, kao što je glupo pitati se je li odvjetnik pokvaren', našalio se Prodanović.

Ovaj iskusni odvjetnik ne vjeruje da će Cvitan donijeti značajne novosti u Državno odvjetništvo naprosto zato što je već dugo, kao ravnatelj USKOK-a, bio na drugom najodgovornijem mjestu u sustavu DORH-a: 'Nije Cvitanom ni do sada upravljao Mladen Bajić, tako da ne vjerujem da će činiti išta bitno drugačije...'

Dok se Cvitan hvali statistikom koja govori da je 94 posto USKOK-ovih optužnica završilo osuđujućom presudom, Prodanović je zbog nje zabrinut: 'Ako je taj podatak točan, to nam govori da nešto definitivno ne valja. To ne može biti dobro.'

ŽGANJER: BIT ĆU RAZOČARAN AKO CVITAN NE UNAPRIJEDI DORH

Prije Cvitana ravnatelj USKOK-a bio je Željko Žganjer, danas kazneni odvjetnik u Zagrebu. On je puno optimističniji od Prodanovića pa kaže da očekuje da će Cvitan unaprijediti rad DORH-a u cjelini.

'Poznavajući Cvitana, duboko sam uvjeren da on ima vrlo jasnu i realnu viziju svega onoga što bi trebalo napraviti i doraditi u DORH-u. Ne mislim da je Cvitan pristao biti državni odvjetnik samo do sljedećih izbora u Hrvatskoj. Meni se čini da su njegove ambicije puno ozbiljnije, što ne treba čuditi i što upućuje na njegovu osobnu hrabrost i spremnost da se potpuno posveti iznimno teškoj zadaći glavnog tužitelja', rekao je Žganjer.

Jedan od Cvitanovih ključnih zadataka, smatra Žganjer, treba biti kadrovska stabilizacija DORH-a: 'Rad i atmosferu u državno-odvjetničkoj organizaciji treba učiniti primamljivom za mlade, pametne i sposobne ljude', rekao je Žganjer uvjeren da će to Cvitan moći postići zbog, kako je rekao, svoje osobne i profesionalne aure.

'Vjerujem da će Cvitanovo imenovanje značiti promjenu - ne rezolutnu ni radikalnu i neće se dogoditi odmah, ali će se tijekom njegova mandata ta promjena relativno brzo manifestirati. Osobno bih bio razočaran i iznenađen kada bi to bila samo neka promjena radi promjene', kazao je Žganjer.



OLUJIĆ: CVITAN OSTAVLJA DOJAM DA POZNAJE SVE TAJNE SVOGA POSLA

Krunislav Olujić
, nekadašnji državni odvjetnik u Osijeku i predsjednik Vrhovnog suda, smatra da je Cvitan jako dobro rješenje za DORH. 'Pozitivno je to što je novi glavni državni odvjetnik pronađen 'unutar kuće'. Cvitan je u visokom stupnju sposobnosti za tu ulogu, jer poznaje sva temeljna načela funkcioniranja DORH-a. On jest dokaz kontinuiteta, ali ne mislim da neće dati svoj osobni pečat radu DORH-a, pogotovo jer Cvitan nije zec, nije trojanac Mladena Bajića, a još je manje u funkciji Medvedeva u odnosu na Putina, ako me razumijete', rekao je Olujić za tportal.

Kaže da nije imao priliku raditi s Cvitanom, ali da se često susretao s njime u drugim prigodama. 'Cvitan ostavlja izvanredan dojam čovjeka koji je upućen u sve tajne svoga posla', kaže Olujić i dodaje kako od njega očekuje da razbije korupcijsku hobotnicu izvan Zagreba, na županijskim i nižim razinama.

CVITANOVA KARIJERA

Inače, Dinko Cvitan karijeru u tužiteljstvu započeo je još sredinom osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji, kada je nakon pripravničkog staža na Općinskom sudu u Zagrebu dobio posao u Općinskom državnom odvjetništvu. Kako su se institucije bivše države raspadale, tako je i Cvitan odlučio otvoriti svoj odvjetnički ured u Daruvaru. Zbog ratnog granatiranja, ured je preselio u Zagreb i radio u privatnoj praksi do 1999., kada je prihvatio posao direktora pravnih poslova u Sunce osiguranju.

Tužiteljskom pozivu ponovno se odazvao 2003., kada je imenovan za Županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu, no vrlo brzo je došao do Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala. U studenome 2005., postao je ravnatelj USKOK-a zamijenivši Željka Žganjera koji je tada bio dao ostavku. Cvitan je sve do danas gradio karijeru kao desna ruka Mladena Bajića i progonitelj prvih 'političkih kapitalaca' ogrezlih u korupciji.