NOVI ŠEF

Cvitan najavio smjene u DORH-u!

23.04.2014 u 12:53

  • +9

Prisegnuo novi glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Novi glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan na čelu DORH-a misli nastaviti dosadašnji posao, no u izjavi novinarima nakon današnje prisege nije krio da misli raditi i bolje, ali i posložiti Državno odvjetništvo na svoj način

'Svaki, nogometnim rječnikom rečeno, trener donosi nešto novo. Međutim, činjenica jest da ćemo nastaviti s ovakvim načinom rada, a ja želim ostvariti i bolje rezultate. Nemojte zaboraviti da sam do sada bio dio tima Mladena Bajića kao ravnatelj USKOK-a. Radili smo zajedno na svim velikim predmetima, o kojima je javnost informirana i nastavit ćemo i dalje. Hoću li u tome uspjeti, ja ću se potruditi', kazao je Cvitan novinarima nakon polaganja prisege na funkciju glavnog državnog odvjetnika.

Iako se već prilikom njegova imenovanja spekuliralo o tome da će DORH nastaviti u istom smjeru, s obzirom na to da je Cvitan do sada bio ravnatelj USKOK-a i bliski Bajićev suradnik, on je već prilikom današnje prisege dao naslutiti u kojem će smjeru voditi DORH. To je ponovio i novinarima.

'Činjenica je to da mi sada u DORH-u, osobito u USKOK-u radimo na velikom broju predmeta koji se tiču korupcije na lokalnoj razini. Naravno, ne mogu vam reći na čemu radimo, ali nastojimo biti temeljiti i utvrditi je li počinjeno kazneno djelo ili nije. To je vrlo jednostavan posao, malo traje, ali zapravo odgovori su jednostavni - da ili ne, bez obzira o kome se radi i bez obzira kojoj političkoj stranci ili skupini pripada', kazao je Cvitan.

Među predmetima korupcije na lokalnoj razini zasigurno su i procesi koji se vode protiv bivšeg vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe te aktualne sisačko-moslavačke županice Martine Lovrić Merzel. Procesi protiv to dvoje poznatih SDP-ovaca pokrenuti su već pri kraju Bajićeva mandata iako se o malverzacijama, pogotovo u slučaju sisačko-moslavačke županice, spekuliralo već dulje vrijeme.

Stoga su novinari Cvitana upitali je li pokretanje procesa protiv Sabe i Lovrić Merzel svojevrstan Bajićev osvetnički pohod jer mu Vlada nije dala povjerenje za još jedan mandat na čelu DORH-a.

'Prije svega, radi se o predmetima koji su u nadležnosti USKOK-a. Prema tome, svaki zamjenik samostalan je u svom radu. Naravno, postoji zakonska mogućnost za to da viši državni odvjetnik da izravnu uputu kako postupiti u određenom predmetu. U zadnjih 12 godina mandata gospodina Mladena Bajića, on je samo jedanput dao izravnu uputu, i to uputu redovnom državnom odvjetništvu da ne kvalificira to kazneno djelo kao tešku tjelesnu ozljedu, nego kao pokušaj ubojstva. Prema tome, sazrele su činjenice, sazrele su okolnosti sazrio je cijeli predmet i kada sazriju predmeti moraju ići svojim tijekom, dakle, jedino po zakonu. Nikakvog osvetničkog pohoda Mladena Bajića ni Dinka Cvitana ni bilo koga drugog nije bilo', kazao je Cvitan

Mladen Bajić ostat će na mjestu Cvitanova zamjenika, no novinari su upitali što će biti sa županijskim i općinskim državnim odvjetnicima, pogotovo u svjetlu toga da je, primjerice, bilo pritužbi na rad državnog odvjetništva u Sisku.

'Vrlo brzo ću obići sva županijska i općinska državna odvjetništva zajedno s najbližim suradnicima i utvrditi uvjete u kojima rade, razgovarati o puno stvari, o statistici, rezultatima i uspjesima i zasigurno će određenih promjena biti. Ponovit ću, neću doći kao Atila Bič Božji i posmjenjivati sve živo. To nije tako, međutim, od županijskih državnih odvjetnika tražit ću da preuzmu odgovornost za tu časnu dužnost koju obnašaju. Tko to nije spreman, neće raditi taj posao, radit će posao zamjenika', jasan je bio Cvitan.
328554, 327584, 324906, 319800