Hrvatska U OBNOVLJENOM POSTUPKU

Španoviću određen pritvor do glavne rasprave

Izvanraspravno vijeće sisačkoga Županijskog suda danas je donijelo rješenje 'o obustavi izvršenja kazne' Milanu Španoviću iz Gline, kojeg je zbog ratnog zločina protiv civila 1994. u odsutnosti osudio na zatvorsku kaznu od 20 godina, a koji je na temelju međunarodne tjeralice izručen Hrvatskoj iz Velike Britanije, te mu je odredilo pritvor do glavne rasprave u obnovljenome kaznenom postupku protiv njega, priopćila je glasnogovornica, sutkinja Snježana Mrkoci.

Obnovljeno suđenje Španoviću na Županijskome sudu u Sisku najvjerojatnije će početi krajem rujna, najavila je Mrkoci.

Španović je u odsutnosti osuđen kao pripadnik srpske paravojske za ratne zločine počinjene nad civilima u Maji i Svračicama, mjestima na području Gline, tijekom kolovoza 1991. U odsutnosti je osuđen jer je kao pripadnik srpskih paravojnih postrojba sudjelovao u mučenju hrvatskih civila u Maji i Svračicama, na području Gline, te u pljački i paleži imovine Hrvata u tim mjestima.

Županijski sud u Sisku raspisao je 1994., nakon izricanja osuđujuće presude, međunarodnu tjeralicu za Španovićem, koji je bio nedostupan hrvatskome pravosuđu.

Za Španovića i njegov identitet doznalo se u listopadu 2006., kad je u prodavaonici u Suttonu, u Velikoj Britaniji, počinio krađu. Tada je utvrđeno da je osam godina živio u Carshaltonu, u okrugu Surreyu, u Velikoj Britaniji, te je Republika Hrvatska pokrenula postupak za njegovo izručenje.

Velika Britanija izručila je Španovića Hrvatskoj 19. kolovoza te ga je u zagrebačkoj zračnoj luci predala hrvatskoj policiji, koja ga je privela u sisački zatvor.

Vrhovni sud Republike Hrvatske jučer je dopustio obnovu procesa Milanu Španoviću.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još