Hrvatska DIE PRESSE ZAKLJUČIO

Sanader je otišao zbog korupcije u HDZ-u

Kao glavne razloge ostavke hrvatskog premijera Ive Sanadera austrijski list Die Presse izdvojio je brojne korupcijske afere u HDZ-u, lošu gospodarsku situaciju i nesposobnost Bruxellesa da spriječi slovensku blokadu pristupnih pregovora

Die Presse piše da je ostavka Ive Sanadera prije svega posljedica 'afere kamioni' čiji glavni protagonist je bivši ministar obrane Berislav Rončević. Hrvatsko pravosuđe istražuje Rončevićevu kupnju 39 vojnih kamiona, pri čemu ga se sumnjiči da je oštetio hrvatske porezne obveznike za 10 milijuna kuna. Postoje indicije da je kupnja kamiona znatno ubrzala Sanaderov odlazak, navodi list.

Glavna sugovornica austrijskog lista je novinarka Jasna Babić, koja ističe lošu gospodarsku situaciju kao važan razlog njegova odlaska. 'Rončević je samo kap u moru. Narod se osjeća izdanim', kaže Babić.

Babić je istaknula ulogu predsjednika Mesića, koji je često upozoravao na ovaj slučaj, što je i podsjetilo Državno odvjetništvo da pokrene istragu.

'Da Mesić nije podsjećao na ovaj slučaj, sve bi palo u zaborav', kaže Babić.

Die Presse dodaje da nova premijerka Jadranka Kosor mora poduzeti drastične mjere, poput uvođenja kriznog poreza. Izvlačenje Hrvatske iz krize ići će teško i zbog podjela unutar HDZ-a, zaključuje list.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još