BOZANIĆ NA MISI BRANIO REKTORA

'Nepojmljiva mi je nesnošljivost prema biblijskim vrijednostima na sveučilištu'

20.04.2014 u 14:14

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić danas je na svečanoj uskrsnoj misi u zagrebačkoj prvostolnici istaknuo kako su protivnici kršćanstva desetljećima pokušavali zatrti i sam spomen imena kardinala Alojzija Stepinca, ali nitko i ništa Crkvu nije moglo i ne može zaustaviti na putu prema svetačkome naslovu blaženog Alojzija, kojim ga je Bog ovjenčao

"Povijest nas uči da svaki put kada nekome same ideje kršćana postanu smrtni neprijatelji, prava je istina da se progonitelji zapravo boje nositelja tih poruka – u kojima se krije daleko veća snaga, nego što se to javno nastoji prikazati", rekao je kardinal.

Povijesno gledano, dodao je, ne trebamo ići dalje od našega blaženog kardinala Alojzija Stepinca, čiji sveti grob čuva ova zagrebačka katedrala.

Kardinal Bozanić naglasio je kako Mudrost danas govori i ovo: ne znači li sustavno ponižavanje žrtve hrvatskih branitelja i poigravanja s njima, u zadnje vrijeme po starim već viđenim metodama, zapravo činjenicu da se u njima krije nesaglediv potencijal za izlazak naše Domovine iz krize u koju je dovedena?

"Što nam strah od branitelja, koji su krvlju gradili Domovinu, govori o stvarnoj moći postojećih struktura?", upitao je nadbiskup Bozanić

Ne pokazuje li, za razvijeni svijet nepojmljiva nesnošljivost prema zagovarateljima biblijskih vrjednota u sveučilišnom životu, zapravo da su više od dva desetljeća nakon izborene slobode, stasale generacije sveučilištaraca koje te vrjednote ne samo da priželjkuju, nego da ih i žive?, upitao je Bozanić

Istaknuo je kako to redovito doživljava u susretu sa studentima te podsjetio kako je dovoljno samo pohoditi naše crkve i crkvena okupljanja i susresti mlade vjernike, i srednjoškolce i studente, koji žive prijateljstvo s Isusom Uskrslim i zajedništvo Crkve.

"Tolika količina nasrtaja na nosioce kršćanskih vrjednota, ne samo kada je u pitanju vjerski odgoj, nego i odgoj uopće, kada je riječ o zaštiti braka između muškarca i žene, kada je riječ o obitelji – ne otkriva li nam da Hrvatska i dalje snagom svojih vjernika svjedoči svoju pripadnost Crkvi Katoličkoj", ocijenio je.

Naglasio je kako je velika snaga okupljenih u Stepinčevoj katedrali koji gledaju u nebeske vrijednosti, kao i snaga koja se krije u cjelokupnom vjerničkom narodu?

Ta snaga, ističe Bozanić, koja proizlazi iz vjere u Uskrsloga, danas svima onima koji svojim dirigiranim postupcima žele hrvatskoga čovjeka i Domovinu odgurati na neki drugi put koji vodi u ponor - poručuje: "ne, propasti nećemo, nego ćemo radom opstati! Ne, nad sudbinom djece nećemo plakati, nego ćemo ih odgajati za neprolazne vrjednote! Ne, manipulaciju sijačima nemira nećemo dopustiti, nego ćemo pokazati što mirotvorci mogu učiniti za Domovinu! Ne, Domovinu nitko neće uništiti, nego ćemo je izgraditi još ljepšu i plemenitiju! Ne, odreći se obitelji nećemo, nego ćemo je još čvršće uzidati u temelje hrvatskog društva!"

"Na Uskrs ova Crkva i njezini vjernici poručuju: Ne, umrijeti ne želimo, nego živjeti!" - naglasio je u propovijedi kardinal Bozanić

Također je ocijenio kako se često suvremeni život pretvara u utrku bez cilja te podsjetio na riječi sv. Pavla: Za onim gore težite, ne za zemaljskim!.

Osvrnuvši se na današnje poruke iz Evanđelja rekao je kako nema toga što bi nas smjelo zaustavljati na putu do Krista te kako nema te sile koja bi mogla biti jača od kršćaninove odluke da prione uz vrjednote proizišle iz vjere u Kristovo uskrsnuće.

Upozorio je i na lažno spasenje koje se krije u zemaljskom životu.

"Zlo je odlučilo od zemlje napraviti plesni podij i davati takav zaglušujući ritam od kojega čovjek podrhtava, pada, posrće, oglušuje", rekao je dodavši kako je odgovor Uskrsa takvim ponudama Zloga: Dosta, i još jednom, dosta!

Zagrebački nadbiskup predvodio je uskrsno misno slavlje u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj Alessandrom D'Erricom, a propovijed je započeo pozdravom Hvaljen Isus i Marija!

"U tom pozdravu, po tom pokliku hrvatski se vjernici prepoznaju kao svoji", ocijenio je kardinal dodavši kako se u njemu događa susret vjerničkoga naroda s Isusom živim, Uskrslim te njegovom i našom Majkom Marijom.

Kardinal Bozanić pozvao je vjernike da danas zagledani u Isusa Uskrsloga, pokušaju bolje spoznati kakav je Božji plan s njima osobno i vjerničkim narodom."

Podsjetio je i na papu Ivana Pavla II. koji će zajedno s papom Ivanom XXIII. u nedjelju biti kanoniziran. "On je papa kojemu je Uskrs bio cilj, kojemu je Uskrs bio i oproštaj", rekao je, podsjetivši kako je Ivan Pavao II. bio vjerodostojan Kristov svjedok od prvog trenutka papinske službe.

Napomenuo je i kako je Ivan Pavao II. svoju neskrivenu blizinu prema hrvatskim ljudima očitovao u čak tri pastirska pohoda Hrvatskoj. U presudnim vremenima učinio je puno za našu nacionalnu samostalnost i međunarodno priznanje te zato, kako je rekao, postao nam je više od prijatelja.

"On je papa hrvatske nade", rekao je kardinal Bozanić.