ZBOG GRADNJE PLINOVODA

Rusija oprostila 90 posto duga Sjevernoj Koreji

19.04.2014 u 18:11

Bionic
Reading

Zastupnici u ruskom parlamentu postigli su dogovor prema kojemu će Sjevernoj Koreji otpisati dug još iz sovjetskog razdoblja u iznosu od gotovo 10 milijarda američkih dolara, u sklopu dogovora čija je svrha olakšati izgradnju plinovoda prema Južnoj Koreji koji bi prolazio kroz tu državu

Rusi su otpisali dug brojnim siromašnim državama saveznicama iz razdoblja SSSR-a, uključujući i Kubu.

Donji dom ruskog parlamenta u petak je ratificirao dogovor iz 2012. prema kojemu će se otpisati dug Sjeverne Koreje. On iznosi ukupno 10,96 milijarda dolara. Ostatak od 1,09 milijarda morat će vraćati obročno u predstojećih 20 godina, u razmacima od pola godine.

Zamjenik ruskoga ministra financija Sergej Storčak za ruske je medije kazao kako će se novac upotrijebiti za financiranje zajedničkih projekata sa Sjevernom Korejom, među kojima su izgradnja plinovoda te željezničkog puta za Južnu Koreju.

Dvije Koreje tehnički su u ratu te su odvojene jednom od granica s najviše vojnika. Jedan dio međunarodne zajednice pokušava uspostaviti ponovni kontakt s čelnicima Sjeverne Koreje nadajući se da će se vlada te zemlje angažirati na pronalaženju načina da se prekine dugogodišnja izolacija zemlje i veliko siromaštvo njezina stanovništva.