ŠEF UDBE

Mustaču određen istražni zatvor

18.04.2014 u 20:00

Bionic
Reading

Bivšem šefu jugoslavenske tajne službe Zdravku Mustaču istražni sudac Saveznog vrhovnog suda u Karlsruheu odredio je istražni zatvor u Stadelheiu, nedaleko od Münchena. Budući da će do suđenja biti u istražnom zatvoru, podizanje optužnice očekuje se na ljeto, a početak suđenja na jesen. Iz Njemačke se, kako neslužbeno doznajemo, Hrvatskoj pripremaju novi europski uhidbeni nalozi

'U Njemačkoj vrijedi zakon o ubrzanju procesa. Zato i sud i državno odvjetništvo moraju djelovati što brže pa je moguće da se u zadanom roku sve i obavi', rekla je Mustačeva odvjetnica Daniela Dopf.

Vrhovni sud u utorak je odobrio Mustačevo izručenje zbog ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. godine, javlja HRT

U priopćenju suda se potvrđuje da je 72-godišnji državljanin Republike Hrvatske Zdravko M. izručen Njemačkoj na temelju europskog uhidbenog naloga.

Navodi se kako je Zdravko Mustač osumnjičen da je pružao pomoć pri ubojstvu jugoslavenskog oporbenog političara Đurekovića u Wolfratshausenu pokraj Muenchena te da je djelovao kao nalogdavac djelatniku jugoslavenske tajne službe Josipu Perkoviću koji je logistički pripremao Đurekovićevo ubojstvo.

Zdravko M. se sumnjiči da je kao voditelj bivše jugoslavenske tajne službe SDS Josipu P., protiv kojeg se također provodi istraga, dao nalog za planiranje i logističku pripremu ubojstva Stjepana Đurekovića, stoji u priopćenju Glavnog državnog odvjetništva.

Josip Perković je djelovao kao vodeći časnik Krunoslavu Pratesu koji je zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića 2008. na sudu u Muenchenu osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, dodaje se.

Mustač
je u zagrebačkoj zračnoj luci predan njemačkim vlastima. U pratnji njemačkih policajaca otputovao je u München redovitom linijom Lufthanse.