BANDIĆ VS. VLADA

'Mladi će u Zagrebu raditi za 1.600 kuna'

18.04.2014 u 15:05

Bionic
Reading

Grad Zagreb spreman je preuzeti na stručno osposobljavanje 258 mladih nezaposlenih osoba koje su predale zahtjev za stručno osposobljavanje Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Mjeru po nazivom 'Rad, staž i prijevoz', provodi Vlada, a Grad Zagreb i u ovom slučaju pruža ruku podrške. Jednu od tri mjere za zapošljavanje nezaposlenih osoba u Gradu predstavio je gradonačelnik Milan Bandić

Osim mjere 'Rad, staž i prijevoz', poznatiju pod nazivom rad za 1600 kuna, za koju je Vlada ipak pronašla sredstva, pa će se izrealizirati za 3700 mladih, koliko ih je do sada podnijelo zahtjeve, Zagreb je ponudio i inicijativu za male poduzetnike 'Tvoja inicijativa - tvoje radno mjesto'.

'Budući da je Vlada Republike Hrvatske zaustavila mjeru zaustavila provedbu nacionalne mjere 'Tvoja inicijativa - tvoje radno mjesto', Grad Zagreb preuzima sve zaprimljene zahtjeve od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područnog ureda Zagreb i za te namjene osigurana su sredstva za 400 novih poduzetnika, koji su osmislili poduzetničke ideje, izradili planove poslovanja i koji čekaju potporu da bi pokrenuli svoj vlastiti posao', rekao je Bandić.

Osim te mjere Grad će raspisati natječaj za dodjeljivanje potpora za poticanje tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrta. Pomoći će na način da će slobodne prostore Robnih terminala staviti u funkciju po simboličnim cijenama. To će omogućiti, smatraju gradske vlasti, razvoj djelatnosti i otvaranje novih radnih mjesta.

"Već je izrađen prijedlog sporazuma između Grada Zagreba i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Razvojne agencije Zagreb i očekujemo njegovo potpisivanje. Ponudili smo ministru koji je izrazio želju da bi došao na potpis ugovora, dva termina, utorak ili petak idući tjedan. Znači, dan nakon uskrsnih blagdana", istaknuo je Bandić.

Temeljem ovog sporazuma po 25.000 kuna bit će dodjeljeno nezaposlenim osobama koje su podnijele prijave i dostavile planove za pokretanje posla. Zagreb će osigurati deset milijuna kuna i dodatno mentoriranje i besplatnu edukaciju tijekom prve godine poslovanja koju bi provodila Razvojna agencija Zagreb, a čime bi se pomogao opstanak novoosnovanim poduzetnicima na tržištu rada.