RUKOMETNO PRVENSTVO STIGLO NA NAPLATU

Spaladium ide u stečaj, banke otvaraju rat protiv Splita!

18.04.2014 u 13:09

Bionic
Reading

Sada je i službeno: Spaladium arena odlazi u stečaj! Na sudbonosnom ročištu u Zagrebu odbijen je izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja, odnosno predstečajna nagodba tvrtke Sportski grad TPN, a nagodbeno vijeće Ministarstva financija nije prihvatilo ni prijedlog splitskog Gradskog vijeća da se rok za njezino sklapanje produlji za trideset dana

Prijedlog za pokretanje stečaja podnijet će se FINA-i u roku od osam dana.

Dogodilo se to samo tri dana nakon sjednice splitskog Vijeća, na kojoj je jednoglasno donesena odluka da se o ovom zamršenom slučaju treba dodatno razmisliti i na kojoj su vijećnici odbili na brzinu preuzeti arenu u vlasništvo grada, zajedno sa svim dugovima i kreditom od 53,5 milijuna eura. Prvi ozbiljni slučaj javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj tako je definitivno propao.

Osim stečaja, na pomolu je i veliki sudski spor: dvije banke koje su kreditirale gradnju arene, Erste banka i Bank Austria, gotovo izvjesno tužit će Grad Split i tražiti natrag svoj novac. Iako ga njemu nisu posudile: naime, nekoliko kredita uzela je tvrtka Sportski grad, odnosno njezini vlasnici Konstruktor, IGH i Dalekovod. U međuvremenu su i te tri tvrtke završile u predstečajnoj nagodbi.

Po originalnom ugovoru iz 2007., građevinski giganti obvezali su se, osim dvorane, izgraditi i stometarski poslovni toranj, trgovački centar i veliku javnu garažu - a iz prihoda koji bi tako nastali Grad Split i država trebali su pokrivati trošak mjesečne najamnine za samu dvoranu. Bili su postavljeni i precizni vremenski rokovi, no tadašnji gradonačelnik Ivan Kuret u tajnosti je potpisao nekoliko aneksa ugovora i time znatno olakšao poziciju Dalekovoda, IGH i Konstruktora. Tportalu je još prije dvije godine potvrđeno da Državno odvjetništvo 'provodi izvide' u ovom slučaju, no oni traju sve do danas.


Kompleks Spaladium centra nije dovršen, no ni Kuret ni njegov nasljednik Željko Kerum nisu aktivirali jamstva koja su im bila na raspolaganju, a kojima je Split mogao komotno naplatiti svu štetu i izgubljenu dobit. U tome ih je prije nešto više od godine dana podržao čak i potpredsjednik Vlade Branko Grčić pravdajući se čuvanjem radnih mjesta u Konstruktoru.

Pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali tvrde da odlazak arene u stečaj de facto odgovara Gradu Splitu, jer nema direktnu obvezu vraćanja kredita budući da je od samog početka taj rizik bio na trima građevinskim tvrtkama. Banke u ovom trenutku ne mogu ovršiti gradski proračun, nego tek pokrenuti sudski postupak i pokušati dokazati 'duh ugovora'. S druge strane, u stečajnom postupku one mogu preuzeti Spaladium arenu zajedno s pravom građenja na okolno zemljište pa je mogu pokušati prodati na tržištu.

'Napravili smo sve što je u našoj moći, ali stečaj je očito neminovan. Konzultirat ćemo se s odvjetnicima i stručnjacima, a tražit ćemo i sastanke u Vladi', komentirao je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar za tportal.

Ovoga tjedna bio je prilično neodređen kada se razgovaralo o obvezi Grada Splita za vraćanje kredita, ali jasno je kazao da će u eventualnom sudskom postupku ipak dokazivati da ona ne postoji.

'Razgovarat ćemo i s bankama. Naravno, ne odmah, ali u svakom slučaju, moramo održavati kontakt', dodao je Baldasar.