HAJDAŠ DONČIĆ ISKRENO

'Da lažem i kažem da će biti bolje sutra? Neće biti bolje!'

18.04.2014 u 09:19

Bionic
Reading

Otkazi, rezovi, restrukturiranje, ukidanja, prodaja, koncesija njegovi su termini i sve su odreda nepopularni. On vodi resor pomorstva, prometa i infrastrukture. Bio je to povod za poziv Siniše Hajdaša Dončića u emisiju HTV-a Labirint

Jedno od aktualnih pitanja bilo je i pitanje štrajka u HŽ Cargu. Kao i u slučaju Croatia Airlinesa, i po pitanju HŽ Carga, kazao je ministar pomorstva prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, tržište i liberalizacija tržišta nemaju alternative.

'Znamo da imamo i višak zaposlenih. Slažem se s kolegama iz sindikata da ima problem logistike i inovacije, to je u tim poduzećima arhaično i zaostalo. I u jednom i drugom slučaju, i privatizacije i restrukturiranja pa u konačnici opet privatizacije HŽ Carga, dolazimo do istih parametara. Smjernice su usvojene i krenut će prema Bruxellesu u Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja. Ne želim farbati javnost, nego prikazujem istinu kakva jest – smanjivanje broja zaposlenih, privatizacija svega što nije osnovna djelatnost i onda ponovni pokušaj pronalaska strateškog partnera za HŽ Cargo. To vjerujem da će do konca godine EK prihvatiti i opet će porezni obveznici 800 milijuna kuna preuzeti na teret javnog duga kao što su učinili za CA. Koja je alternativa? Stečaj i likvidacija cijelog poduzeća i 3.500 tisuće ljudi na burzi', rekao je Hajdaš Dončić.

Iako sindikati traže njegovu ostavku, ministar kaže da je njegov posao razgovarati s upravama, a da sa sindikatima rijetko kad može razgovarati. 'Ja želim da sustav bude postavljen normalno. Želim da uprave razgovaraju sa sindikatima, ne želim prošla vremena. Kod HDZ-ove vlade su prvo sindikati razgovarali s ministrima i onda su uprave dolazile kada su sindikati već sve dogovorili s ministrima. Je li to sustav? To je lakrdija', kazao je Hajdaš Dončić.

Što se tiče ukidanja nekih putničkih linija, Hajdaš Dončić uvjerava da se one ne ukidaju, nego da se reduciraju. Vlakovi će se nadomjestiti autobusima i to uglavnom subotom i nedjeljom.

'Putnički prijevoz djelomično je liberaliziran i država daje 500 subvencija godišnje, a putnički zarađuje 300. On ne može trošiti 900. Sva tri željeznička poduzeća koja su preostala kod njih završili smo s prvim dijelom reforme, nešto se na bolje promijenilo, ali za reformu željeznica treba osam do 10 godina', rekao je Hajdaš Dončić.

Podsjetio je kako su naručena 44 vlaka te prvi na pruge dolazi za 13 mjeseci. 'Ali neće voziti po svim prugama. Ne možemo si kao društvo dozvoliti da živimo iznad svojih mogućnosti. Imamo razvijene autoceste i ne možemo imati toliko razvijene željeznice ili zračni promet. Ima nas četiri milijuna i ima nas premalo za razvijene sve vidove transporta', kazao je ministar.

Upitan nije li osam do 10 godina malo predugo za reformu, Hajdaš Dončić je rekao: 'A što da ja sad tu lažem? Da kažem da će biti bolje sutra? Neće biti bolje sutra. Ja kažem iskreno. Što se tiče željeznice, investicije su do 2020. Ne može se ranije napraviti, jer nema projekata, ali vlakovi će doći i to će poboljšati uslugu.'

Osvrnuo se Hajdaš Dončić i na koncesije za autoceste, no nije mogao reći tko su ponuđači u utrci. 'Ne mogu vam ništa reći, jer imam zakonsku zabranu i ekonomsku zabranu logike. Zašto bih govorio koliko je ponuđača ušlo na natječaj? Time sami sebi rušimo cijenu. Nama je cilj da ponuđači ne znaju jedan za drugoga', rekao je resorni ministar.

Vlada je na današnjoj sjednici predložila i nove mjere i rezove, među kojima i povećanje trošarine na goriva i veći namet za telekome. Hajdaš Dončić priznaje da će to osjetiti i tvrtke i građani.

'Naravno da će imati kompanije štetu, pogotovo kad razgovaramo o trošarinama. Da, žrtve će biti i građani. Možemo prihvatiti mjere EK-a ili ne moramo prihvatiti mjere, ali ako ih ne prihvatimo, slijedi zamrzavanje EU fondova i nametanje namjesnika', rekao je ministar.

Upitan je li on novi Slavko Linić, s obzirom na odnose aktualnog ministra financija i premijera Milanovića, ministar Hajdaš Dončić je rekao: 'Ne, ne, ne, nisam novi Linić. Malo sam Milanović, malo sam Linić - odlučite se što sam ja. Ja sam Siniša Hajdaš Dončić.

Na pitanje kakvi su odnosi u vladajućoj stranci SDP-u, Hajdaš Dončić je rekao: 'Savršeni. Sve je savršeno. Normalno razgovaramo i tim smo.'