SLUŽBENI REZULTATI

Nije bilo onečišćenja zraka zbog požara u C.I.O.S.-u!

17.04.2014 u 16:54

Bionic
Reading

Gradski Ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj objavio je rezultate mjerenja onečišćenja zraka u zoni mogućeg utjecaja akcidenta u postrojenju C.I.O.S.-a, koje je proveo Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada. Rezultati Instituta bili su u skladu s prethodnim mjerenjima, odnosno nisu zabilježena odstupanja od dozvoljenih graničnih vrijednosti, a preporučene mjere za zaštitu zdravlja građana bile su adekvatne

Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada proveo je mjerenja onečišćenja zraka u zoni mogućeg utjecaja akcidenta u postrojenju C.I.O.S.-a na okolni zrak na mjernim postajama Grada Zagreba, u zapadnom dijelu grada u tvornici Utenzilija i u Prilazu baruna Filipovića te na kontrolnoj mjernoj postaji u sjevernom dijelu grada na Ksaverskoj cesti, i to dana 14. travnja 2014. godine.

Analizirani su i postojeći uzorci sakupljeni četiri dana ranije, i to na sumporov dioksid, dim, dušikov dioksid, ozon, frakciju PM10 lebdećih čestica i metale u njoj.

Policiklički aromatski ugljikovodici (PAU) izmjereni su samo za uzorke od 14. 4. 2014. na sve tri mjerne postaje, pri čemu su mjereni sljedeći PAU: benzo(a)piren (BaP), fluoranten (Flu), piren (Pir), benzo(b)fluoranten (BbF), benzo(k)fluoranten (BkF), dibenzo(ah)antracen (DahA), benzo(ghi)perilen (BghiP), indeno(1,2,3-cd)piren (Ind), benzo(a)antracen (BaA), krizen (Kri).

Koncentracije SO2, dima, NO2, ozona i frakcije PM10 lebdećih čestica nisu bile visoke i nisu prelazile graničnu vrijednost (GV) za dnevni uzorak. Koncentracije metala nikla, mangana, arsena, kadmija, cinka, željeza, bakra i olova u frakciji PM10 lebdećih čestica nisu bile visoke.

Razine svih mjerenih PAU 14. travnja 2014. bile su nekoliko puta više na mjernoj postaji Utenzilija od onih izmjerenih u Prilazu baruna Filipovića i na Ksaverskoj cesti.

Koncentracije koje su 14. travnja 2014. izmjerene na mjernoj postaji Utenzilija mjerile su se povremeno i na Ksaverskoj cesti, tijekom jako hladnih dana i nepovoljnih meteoroloških uvjeta, odnosno pri temperaturnoj inverziji.

Granična vrijednost za dnevni uzorak nije dana u Uredbi o razinama onečišćujućih tvari u zraku, Nar. novine broj 117 (2012) za PAU. Postoji samo GV za srednju godišnju vrijednost za BaP koja iznosi 1 ng m-3 te je teško interpretirati rezultate od jednog dana, kažu u Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada.