PORAZNE ODLUKE

Milanovićeva vlada se definitivno odrekla rasta

17.04.2014 u 15:48

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici izglasala navodno posljednje značajne rezove u ovoj godini. Ministar financija Slavko Linić našao je uštede u nekoliko ministarstava, najavio je povećanje trošarina na benzin i dizel te veće namete telekom operaterima

Budući da Europsko vijeće nije bilo zadovoljno prvim rebalansom ministra financija Slavka Linića jer je srezao proračun za 1,9 posto BDP-a umjesto za 2,3 posto, Vlada je danas udovoljila zahtjevu EU-a i pravilima procedure smanjenja prekomjernog deficita. Nove uštede u proračunu iznose 1,3 milijarde kuna.

Premijer Zoran Milanović
poručio je da su jedina dugoročna rješenja smanjivanje potrošnje: 'Moja poruka svim građanima je - ljudi, previše trošimo! Previše trošimo, i to godinama, a za to moramo pozajmljivati. Ovim rezovima ćemo se uskladiti sa zahtjevima Vijeća Europe.'

Linić povećava prihode u proračunu dizanjem trošarina na goriva: 'Donosimo uredbu o povećanju trošarina za 20 lipa po litri motornih bezina i dizela. To će u proračun do kraja godine dati 350 milijuna kuna, a na godišnjoj razini 480 milijuna kuna godišnje.'

Najavio je da će se i dodatno regulirati pravilnik o radiofrekvencijskim naknadama za telekom operatere kojim će u proračun sliti novih 350 milijuna kuna. Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić rekao je da će taj pravilnik biti donesen do 1. lipnja.

Linić polovicu novih ušteda nalazi u rezovima subvencija u ministarstvima. Ministarstvo financija odriče se 150 milijuna kuna, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva po 100 milijuna kuna, a Ministarstvo obrta uštedjet će 40 milijuna kuna. Ministarstvo prometa ima zadatak da promjenama plana investiranja u Hrvatskim cestama smanji investicije za 250 milijuna kuna.

Vladajući nakon današnjeg dana više ne očekuju rast gospodarstva od 0,2 posto BDP-a, nego - nulu, odnosno stagnaciju.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić predstavila je konačni prijedlog Obiteljskog zakona kojim se, rekla je ministrica, ojačavaju mehanizmi za odlučivanje da skrb nad djetetom ima samo jedan roditelj. 'Taj se roditelj smatra jačim u odnosu na drugog roditelja te smo uveli mehanizme - financijske sankcije kao i mogućnost promjene odluke o skrbništvu - koji manipulativnom roditelju postavljaju granice da ne bi mogao manipulirati preko djeteta i tako mu štetiti', rekla je Opačić.

Ministar uprave Arsen Bauk
donio je konačni prijedlog Zakona o udrugama i rekao kako će se on odnositi i na sportske udruge, iako je u saborskoj raspravi u prvom čitanju bilo prijedloga o njihovu izuzimanju.

Zakon će se odnositi na sve udruge, ali je ostavljena mogućnost da se posebnim zakonima na drugačiji način propiše postupanje s udrugama prema njihovim djelatnostima, rekao je Bauk.