VIDOVITI KLEMM

Kako je 'veliki domoljub' prorekao svoju tešku sudbinu

17.04.2014 u 14:43

  • +7

Klemm iz pritvora odmah u Udrugu specijalaca

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić/Cropix

Bionic
Reading

Posljednjih mjeseci pred jučerašnje hapšenje Josip Klemm neprestano se u javnosti predstavljao kao braniteljski aktivist i vođa, buntovnik protiv države, kojemu jako smeta uvođenje dvojezičnih ploča u na javnim zgradama Vukovaru. Po broju skupova na kojima je sudjelovao, uniformiran kao da će svakog časa napeti pušku i ispaliti rafal, ispada da mu je nacionalizam u životu važniji od stanja financija na računima brojnih tvrtki kojima upravlja

U nekoliko sati od hapšenja, tridesetak branitelja okupilo se u prostorijama Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata 'Orao' u Zagrebu, kojom predsjedava Klemm, da bi dali podršku svom junaku, kojeg hrvatsko pravosuđe sumnjiči za kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti i nezakonito pribavljanje 3.244.121,73 kuna.

Kada su se branitelji okupili, zajedno s generalom Mladenom Markačem, svi su mediji već izvijestili da USKOK Klemma sumnjiči da je taj novac ilegalno stekao izvlačenjem iz vlastite tvrtke Klemm Security od početka 2005. do sredine 2007., u čemu mu je navodno pomagao Radovan Štetić (u bijegu) tako što je dogovarao izdavanje fiktivnih računa od drugih tvrtki za usluge koje Klemm security nikada nije obavio. Odgovorne osobe u tim tvrtkama vraćale bi novac nazad Klemmu, sumnjaju tužitelji.

Radovan Štetić, pomagač, od ranije je ozloglašen iz postupka protiv takozvane zločinačke organizacije. Kasnije se, 2013. godine, Štetić proslavio kao osnivač prevarantske grupe koja je izdavala fiktivne račune za robe i usluge koje nikada nisu obavljene ni plaćene, što je priznao. U tom se slučaju Štetić nagodio s USKOK-om i osuđen je na tri godine zatvora. Jučer bi zajedno s Klemmom vjerojatno opet bio priveden da nije pobjegao u, policiji, nepoznatom pravcu.

Policija kaže da su izvidi u vezi Klemma, zajedno s Poreznom upravom i Županijskim državnim odvjetništvom, trajali posljednjih nekoliko mjeseci i da je tako utvrđeno da je on nalagao neosnovana plaćanja i da je Štetić pronalazio osobe u drugim tvrtkama koje bi izdavale fakture za neobavljene usluge. Osim toga, Klemm je prije nekoliko tjedana ispitan u USKOK-u zbog sumnjive uloge u transferu košarkaša Darija Šarića iz KK Zagreba u KK Cibonu. Klemm je Ciboni posudio četiri milijuna kuna za plaćanje odštete KK Zagrebu.


Znači, baš su se u ovih nekoliko mjeseci zakuhala zanimanja istražitelja za Klemma, a on se bacio u intenzivni braniteljski aktivizam. U prosincu je u prostorijama svoje udruge 'Orao' organizirao promociju knjige Josipa Pečarića 'Vukovar i njegov stožer' gdje su mikrofon za političke i ideološke obračune iskoristili katolički biskup Vlado Košić, predsjednik predmetnog stožera Tomislav Josić i HTV-ova novinarka Karolina Vidović Krišto.

Klemm je tada samo najavio autore i govornike, ali nije govorio o svojim emocijama u vezi antićiriličnog referenduma. No prije dva tjedna, 3. travnja, više nije mogao šutjeti o situaciji u kojoj se nalazio.

'Branitelji su dostojanstveni', Klemma prenosi Braniteljski portal, koji još piše da je, kasnije osumnjičeni za milijunske financijske muljaže, rekao da 'dostojanstvo očekuje i od vlasti, pa i dostojanstvo prema 650 tisuća potpisa'. Ocijenio je i da su polovicu potpisnika referendumske branitelji te da zbog toga očekuje 'sve veće napade na branitelje'.

Od svih branitelja, koji su tog 3. travnja bili u dvorani udruge 'Orao', baš Klemmu se o glavu obilo njegovo proročanstvo. Uhapšen je točno dva tjedna od vizionarske izjave o 'sve većim napadima na branitelje', s obzirom na to da je i on branitelj.

Nakon privođenja, odvjetnik Branko Šerić skrenuo je pozornost s razloga policijske akcije i fokusirao se na osjećaje branitelja: 'Uhićenje Klemma doživjeli su kao provokaciju. Stigao sam kako bi im prenio poruku samog Klemma koji moli da se raziđu u miru.'

To je dobar primjer kako funkcioniraju najistaknutiji hrvatski domoljubi. Ali, Klemm je sistem objasnio još lani u rujnu. U vrijeme najvećih nemira u Vukovaru, govora mržnje protiv nacionalnih manjina, razbijanja dvopismenih ploča na javnim zgradama, fizičkih izgreda i prijetnji protiv javnog reda i mira, Klemma je privela policija na informativni razgovor u Petrinjsku u Zagrebu, a to je osobito pogodilo branitelje. Bio je u središtu incidenta. Iz odgovora na pitanje novinarke Večernjeg lista 'je li točna informacija da ste predvodili grupu specijalaca koja je u pola noći toga dana stigla pred kuću županijskog državnog odvjetnika?', vidimo Klemmov odnos prema pravnoj državi:

'Policijska istraga završena je još u 18 sati. Kao čelnik udruge neću dopustiti da naš branitelj čeka još 12 sati da se netko naspava i da onda odradi svoj posao. Ispred policijske postaje nije se održavao najavljeni prosvjed nego spontano okupljanje koje je u trenutku moglo prerasti u nekontrolirani kaos. Zato sam, kako bih smirio napetost, sjeo u auto i sa suborcima otišao u Županju, spreman trubiti državnom odvjetniku ispred kuće, ali čovjek je upravo bio na izlaznim vratima. Bilo je pola noći i hvala mu što je u svom privatnom vremenu došao u Vinkovce i ispitao Stevu'.

U tom intervjuu rekao je još nekoliko šokantnih rečenica kao što je: 'Poštujemo zakone, ali nama je ispred zakona prijateljstvo', koja je time groznija kada danas čujemo od njegova odvjetnika da su branitelji jučerašnje hapšenje 'doživjeli kao provokaciju', što valjda znači da bi neki budući 'stožeri' imali pravo na njih odgovoriti.

Međutim, dosadašnje Klemmove najave uglavnom su bile šuplje. Lani u listopadu govorkalo se o njegovom velikom projektu izdavanja 'braniteljske televizije', što je izvijestio Poslovni dnevnik, kojemu Klemm to nije demantirao, ali do sada se nije oglasio ni 'b' od televizije. Prije prosvjeda protiv ćirilice u travnju 2013. u Zagrebu govorkalo se, pisao je Jutarnji, da će Klemm, zajedno s još nekim specijalcima i generalima, poput Domazeta Loše, pokrenuti političku stranku, ali ni od toga, eto, do sada nema ništa. Organizirao je jedino taj veliki prosvjed protiv ćirilice, okuplja branitelje, vlasti poručuje da 'ne odustaju od Vukovara', što mnogima, koji ne znaju čitati između njegovih redaka, nije jasno što znači, figurira kao 'dopredsjednik Koordinacijsko-operativnog tima na državnoj razini' (neregistrirano krilo nikada registriranog 'Stožera za obranu hrvatskog Vukovara'), tu i tamo odlazi na prosvjed u Vukovaru (kojih su utihnuli nakon predaje potpisa za raspisivanje referenduma) i sumnjiči ga se, pardon 'napada', za financijske muljaže.

Braniteljima na skupovima ne govori o svojim tvrtkama u kojima je ostvario milijunske prihode o čemu ćemo izvijestiti u sljedećim tekstovima.