BOLI GA BRIGA

Nevjerojatno kako Kerum ne ferma Povjerenstvo

17.04.2014 u 13:52

Bionic
Reading

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa pokrenut će postupke protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, saborskog zastupnika HDSSB-a Josipa Salapića, bivšeg gradonačelnika Splita Željka Keruma te njegovih zamjenika Jure Šundova i Anđelke Visković jer smatraju da u njihovim postupanjima ima elemenata kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Šef HDZ-a Tomislav Karamarko pošteđen je prijave, jer je u prijenosu udjela u trgovačkim društvima postupio po zakonu

Bandić je, smatra Povjerenstvo, osim gradonačelničke plaće u periodu od 2009. do 2013. godine stekao i prihode s osnove drugog dohotka kao predsjednik Turističke zajednice grada Zagreba, a novac na račun mu je stizao i sa strane stručne službe, kao i od tvrtke Duplicato Media. Povjerenstvo je zatražilo od Turističke zajednice da im dostavi podatke otkada je točno Bandić predsjednik i koliku je naknadu u tom periodu primio.

Protiv Josipa Salapića postupak je pokrenut jer smatraju da je kao predsjednik odbora jednog trgovačkog društva primao određenu naknadu.

U slučaju Željka Keruma Povjerenstvo je imalo prave putešestvije. Nikako nisu uspijevali uručiti zahtjev za očitovanjem prema kojem je trebao dostaviti imovinsku karticu nakon što je prestao biti gradonačelnik Splita. Naime, Kerum nije u propisanom roku od 30 dana, nakon prestanka gradonačelničkog mandata u svibnju 2013. godine, podnio imovinsku karticu. Otada pa do 31. 3. 2014. godine Povjerenstvo mu je bezuspješno na nekoliko adresa pokušavalo uručiti pismeno. U nekoliko navrata se čak događalo da ga Kerum nije htio primiti.

Kada Povjerenstvu nije uspjelo na poznatim kućnim adresama dostaviti obavijest pokušali su to učiniti u Klubu nezavisnih zastupnika Jadranke Kosor, ali je tajnica pismeno odbila primiti. Zatim su to pokušali učiniti i preko saborske službe, ali su i tamo dobili 'košaricu'.  Pomoć su zatražili od MUP-a koji im je dostavio novu adresu i konačno, 31. 3. 2014. zahtjev je zaprimila Kerumova sestra Nevenka Bečić. Petnaest dana po zaprimanju zahtjeva Kerum je trebao dostaviti imovinsko stanje, a kako to nije učinio, protiv njega je pokrenut postupak.

Postupci protiv njegovih zamjenika Jure Šundova i Anđelke Visković pokrenuti su jer se utvrdilo da su primali naknade za kao predstavnici trgovačkih društava u vlasništvu Grada Splita, kao i u Turističkoj zajednici. Šundov je tako u dvije godine kao predsjednik skupštine Čistoće, Prometa, Vodovoda i kanalizacije te Turističke zajednice primio više od 300.000 kuna. Dok je za Visković utvrđeno da je članstvom u turističkoj zajednici u istom periodu primila oko 80.000 kuna.

Na sjednici je također odlučeno da se protiv Tomislava Karamarka postupak neće pokretati jer je udjele u svim trgovačkim društvima (Soboli, Dornet, Ipon Škrtić, Stabilus Consulting, Sigurnost Educa, Tabalus) u kojima je bio suvlasnik na vrijeme prenio na odvjetnika Miljenka Bukovca, a neka od njih je prodao i iz njih izašao.