PREMIJER I MINISTRI NISU U SUKOBU INTERESA

Milanović nije kriv ni zbog supruge ni zbog brata

17.04.2014 u 13:11

Bionic
Reading

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa odlučilo je da neće pokrenuti postupke protiv premijera Zorana Milanovića, ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, kao ni protiv Milanke Opačić, ministrice socijalne politike i mladih, ni ministra turizma Darka Lorencina. U sva tri slučaja Povjerenstvo nije našlo elemente koji bi upućivali da su navedeni dužnosnici iskoristili svoj položaj za osobni probitak, stavili privatni ispred javnog interesa ili prekršili neki od članka Zakona o sprječavanju sukoba interesa

Protiv premijera Zorana Milanovića su stigle tri prijave, od kojih je jedna bila anonimna, a sve su se odnosile na činjenicu da je njegova supruga Sanja Musić Milanović, inače voditeljica programa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, bila i članica Povjerenstva za izradu kurikuluma zdravstvenog odgoja. Povjerenstvo je utvrdilo da su te prijave neutemeljene te da ne postoje elementi da je premijer stavio privatni interes iznad javnog, a kako članovi Povjerenstva za zdravstveni odgoj nisu primali nikakvu naknadu, nije se moglo govoriti niti o određenoj materijalnoj dobiti. Protiv premijera stigla je i prijava koja se odnosila na kredit što ga je njegov brat Krešimir Milanović 2007. godine dobio od Nove ljubljanske banke. Ni u ovom slučaju Povjerenstvo neće dalje postupati zato što na temelju prikupljenih informacija smatraju da premijer nije mogao pogodovati u dobivanju kredita jer u trenutku kad je on odobren nije niti bio premijer.

Protiv Vesne Pusić pristigla je prijava u kojoj se smatralo da nije prijavila sve što posjeduje njen suprug, odnosno da je 25-postotni suvlasnik u tvrtci Ascendant, koja ima istoimene sestrinske tvrtke u Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini koje su u njihovu stopostotnom vlasništvu. Povjerenstvo je utvrdilo da je Pusić prijavila sve što je trebala prijaviti i da je to učinila na vrijeme te da to što tvrtka u kojoj je njen suprug suvlasnik posjeduje druge tvrtke u zemljama regije nije trebala prijaviti.

Protiv Milanke Opačić stigla je prijava zbog sumnje da je svojim položajem pogodovala zapošljavanju stranačkih kolega Dubravke Marušić i Žarke Vukobrata na mjesta načelnice sektora za podršku obitelji u Ministarstvu socijalne politike i mladih odnosno savjetnika u kabinetu ministrice. Za Vukobrata je utvrđeno da je on na listi onih dužnosnika koji u Ministarstvo dolaze i odlaze zajedno s ministricom, dok se u slučaju Marušić smatra, temeljem prikupljenih podataka, da nije bilo kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo je zaprimilo prijavu i protiv ministra Darka Lorencina, jer se smatralo da je dok je bio pomoćnik ministra gospodarstva imao i tvrtku Lorencin d.o.o. koja se bavila turizmom, što je, smatraju anonimni prijavitelji, bio sukob interesa. No Povjerenstvo je utvrdilo da je Lorencin stupanjem na dužnost prenio sva upravljačka prava na odvjetnički ured, a njegova tvrtka nije niti poslovala s državom.