BANDIĆEVA MATEMATIKA

'Stručnjaci' posao od tri milijuna procijenili na 1,3 milijarde kuna

21.08.2009 u 11:02

Bionic
Reading

Sloj asfalta debljine od tri do pet centimetara zagrebački gradski'stručnjaci' su namijenili na 2400 kvadrata, iako je temelj površine najviše 12,5 četvornih metara. Kako otkriva Večernji list, izračunali su da pod temeljima nadstrešnica ima 1.800 kubika šljake i devet kilometara ruba

Sulude razmjere u poslovanju i izradi troškovnika za natječaje uZagrebu zorno pokazuje troškovnik Gradskog ureda za izgradnju koji jeprije točno godinu dana objavljen za nadmetanje za izgradnju temeljanadstrešnica na ZET-ovim stajalištima. Kako smo već pisali, svaka jenadstrešnica preplaćena 27.000 kuna, odnosno 600 je preplaćeno više od16 milijuna kuna.

'Omaška' u troškovniku
Kadabi se doslovno shvatio troškovnik koji “u grubo” predviđa opseg radova,samo bi temelje za sve trebalo platiti najmanje 1,3 milijarde kuna! Ustvarnosti ih tvrtka Gamont radi za 10 milijuna kuna. U cijenu kojomćemo raditi omjere u tekstu u obzir nismo uzeli razbijanje rubnjaka,postavljanje cijevi ispod temelja i betoniranje u metrima četvornim(postavljanje betona u troškovniku se navodi pod dvije stavke – ukubicima i kvadratima, jer te radove ne zahtijeva svaki temelj).Troškovnik je izrađen za 20 temelja. Prema njemu bi svaki stajao 2,2milijuna kuna.

Da su omaškom računali s pogrešnim brojem i daje troškovnik rađen za 600 temelja, opet bi bio nerealan: jedan temeljstajao bi 70.000 kuna. U praksi, s istim elementima, jedan temelj stojioko 5000 kuna ili tri milijuna za 600. U troškovniku nepoznatog autorapredviđa se da će se iz jednog temelja iskopati 1800 prostornih metarašljake. I laik zna da se ispod desetak kvadrata temelja ne može tolikoiskopati, a građevinari tvrde da se iskopaju oko četiri kubika.Planiran je i utrošak četiri kubika betona, kao i rezanje devetkilometara asfalta da se “obrubi” nadstrešnica.

Bageristička matematika

Slojasfalta debljine od tri do pet centimetara “stručnjaci” su namijenilina 2400 kvadrata, iako je temelj površine najviše 12,5 četvornihmetara. Izračunali su i da je potreban sloj od 25 cm šljunka na 3900kvadrata, iako se on ne stavlja u svaki temelj. To bi stajalo oko230.000 kuna.

Gradonačelnik Milan Bandić ovih dana se hvali kako je najbolji gradonačelnik i da bi u svemu čega bi se prihvatio bio najbolji pa bi bio 'najbolji bagerist' i 'najbolji predsjednik države'. I dok njegovi ljudi sklapaju 'poslove iz snova' poput ovog s nadstrešnicama, Bandić građanima priča da mu je sad žao što nije kaznio one koji su gradili kvadrat WC-a za 11.000 eura po kvadratu.