Hrvatska BANDIĆEVA MATEMATIKA

'Stručnjaci' posao od tri milijuna procijenili na 1,3 milijarde kuna

Sloj asfalta debljine od tri do pet centimetara zagrebački gradski'stručnjaci' su namijenili na 2400 kvadrata, iako je temelj površine najviše 12,5 četvornih metara. Kako otkriva Večernji list, izračunali su da pod temeljima nadstrešnica ima 1.800 kubika šljake i devet kilometara ruba

Sulude razmjere u poslovanju i izradi troškovnika za natječaje u Zagrebu zorno pokazuje troškovnik Gradskog ureda za izgradnju koji je prije točno godinu dana objavljen za nadmetanje za izgradnju temelja nadstrešnica na ZET-ovim stajalištima. Kako smo već pisali, svaka je nadstrešnica preplaćena 27.000 kuna, odnosno 600 je preplaćeno više od 16 milijuna kuna.

'Omaška' u troškovniku
Kada bi se doslovno shvatio troškovnik koji “u grubo” predviđa opseg radova, samo bi temelje za sve trebalo platiti najmanje 1,3 milijarde kuna! U stvarnosti ih tvrtka Gamont radi za 10 milijuna kuna. U cijenu kojom ćemo raditi omjere u tekstu u obzir nismo uzeli razbijanje rubnjaka, postavljanje cijevi ispod temelja i betoniranje u metrima četvornim (postavljanje betona u troškovniku se navodi pod dvije stavke – u kubicima i kvadratima, jer te radove ne zahtijeva svaki temelj). Troškovnik je izrađen za 20 temelja. Prema njemu bi svaki stajao 2,2 milijuna kuna.

Da su omaškom računali s pogrešnim brojem i da je troškovnik rađen za 600 temelja, opet bi bio nerealan: jedan temelj stajao bi 70.000 kuna. U praksi, s istim elementima, jedan temelj stoji oko 5000 kuna ili tri milijuna za 600. U troškovniku nepoznatog autora predviđa se da će se iz jednog temelja iskopati 1800 prostornih metara šljake. I laik zna da se ispod desetak kvadrata temelja ne može toliko iskopati, a građevinari tvrde da se iskopaju oko četiri kubika. Planiran je i utrošak četiri kubika betona, kao i rezanje devet kilometara asfalta da se “obrubi” nadstrešnica.

Bageristička matematika

Sloj asfalta debljine od tri do pet centimetara “stručnjaci” su namijenili na 2400 kvadrata, iako je temelj površine najviše 12,5 četvornih metara. Izračunali su i da je potreban sloj od 25 cm šljunka na 3900 kvadrata, iako se on ne stavlja u svaki temelj. To bi stajalo oko 230.000 kuna.

Gradonačelnik Milan Bandić ovih dana se hvali kako je najbolji gradonačelnik i da bi u svemu čega bi se prihvatio bio najbolji pa bi bio 'najbolji bagerist' i 'najbolji predsjednik države'. I dok njegovi ljudi sklapaju 'poslove iz snova' poput ovog s nadstrešnicama, Bandić građanima priča da mu je sad žao što nije kaznio one koji su gradili kvadrat WC-a za 11.000 eura po kvadratu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još