POSLJEDNJI REZOVI OVE GODINE?

Milanović građanima: Ljudi, previše trošimo!

17.04.2014 u 10:34

Bionic
Reading

Kako Europsko vijeće nije bilo zadovoljno prvim rebalansom ministra financija Slavka Linića jer je srezao proračun za 1,9 posto BDP-a umjesto za 2,3 posto, Vlada je danas udovoljila zahtjevu EU i pravilima procedure smanjenja prekomjernog deficita. Premijer Zoran Milanović tvrdi da je njegova vlada prva koja poduzima ovako važne mjere za gospodarstvo

Vlada je danas donijela odluku o novim uštedama u proračunu u iznosu od 1,3 milijarde kuna. Polovicu će uštedjeti na smanjenju troškova, a polovicu će zaraditi na prihodovnoj strani, odnosno na novim nametima na gorivo te naknadama za telekom operatere.

Premijer Zoran Milanović poručio je da su jedina dugoročna rješenja smanjivanje potrošnje: 'Moja poruka svim građanima je - ljudi, previše trošimo! Previše trošimo, i to godinama, a za to moramo pozajmljivati. Ovim rezovima ćemo se uskladiti sa zahtjevima Vijeća Europe.'

Milanović poručuje da će smanjivanje deficita ispod tri posto BDP-a trajati godinama. 'Čak je i takav deficit od tri posto i dalje velik i neodrživ ako nema gospodarskog rasta, ako nema novog novca, nove dodane vrijednosti i novih radnih mjesta', kaže Milanović.

Premijer se požalio jer oporba i drugi faktori u Hrvatskoj nisu Vladi ništa sugerirali po pitanju koje troškove treba smanjiti, a gdje se prihodi mogu povećati. 'Očekuješ neku suradnju, nekakav input, ali to u Hrvatskoj ne postoji', kaže Milanović i dodaje da možda s nekim mjerama i kasne, ali tvrdi da još nitko u Hrvatskoj nije radio reforme koje oni sada rade.



LINIĆEVI POSLJEDNJI REZOVI OVE GODINE

Ministar financija Slavko Linić povećava prihode u proračunu povećanjem trošarina na goriva: 'Donosimo uredbu o povećanju trošarina za 20 lipa po litri motornih bezina i dizela. To će u proračun do kraja godine dati 350 milijuna kuna, a na godišnjoj razini 480 milijuna kuna godišnje.

Najavio je da će se i dodatno regulirati pravilnik o radiofrekvencijskim naknadama za telekom operatere. 'O tome će na sljedećoj sjednici Vlade Ministarstvo prometa dostaviti pravilnik', rekao je Linić i dodao da će se time uštedjeti 350 milijuna kuna.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nakon sjednice Vlade rekao je da će pravilnik za naknade telekom operaterima biti donesen do 1. lipnja

Linić polovicu novih ušteda nalazi u rezovima subvencija u ministarstvima. Ministarstvo financija odriče se 150 milijuna kuna, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva po 100 milijuna kuna, a Ministarstvo obrta uštedjet će 40 milijuna kuna.

Ministarstvo prometa ima zadatak da promjenama plana investiranja u Hrvatskim cestama smanji investicije za 250 milijuna kuna.

Linić kaže da ukupni učinci ovih mjera ne bi trebali utjecati na potrošnju trgovačkih društava ni građana, ali smatra da će ostaviti utjecaj na gospodarstvo i BDP. 'To je razlog zašto smo naše projekcije rasta gospodarstva s 0,2 posto BDP-a sveli na nulu', rekao je Linić koji se ove godine nada stagnaciji.

Ministar financija je uoči sjednice Vlade rekao kako misli da su ovo posljednji rezovi ove godine.