PUT U NJEMAČKU

MUP započeo pripreme za Mustačevo izručenje

16.04.2014 u 17:36

Bionic
Reading

MUP, odnosno njegov Ured za međunarodnu policijsku suradnju S.I.R.E.N.E. zaprimio je danas od varaždinskog Županijskog suda pravomoćnu odluku o izručenju Njemačkoj bivšeg šefa jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača sukladno europskom uhidbenom nalogu, te je započeo pripreme za postupak predaje

'Policijski ured S.I.R.E.N.E dobio je odluku suda i policija je krenula u pripreme za predaju, koje se moraju detaljno dogovoriti s njemačkim kolegama", izjavila je Hini glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić, napomenuvši da je zakonski rok za predaju Njemačkoj deset dana od pravomoćnosti sudske odluke.

Kazala je i kako je o pojedinostima, odnosno načinu i vremenu kada će se predaja obaviti, prerano govoriti, ali i najavila da će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Varaždinski Županijski sud zaprimo je jutros odluku Vrhovnog suda, kojom su odbačene žalbe Mustača i tužiteljstva na rješenje varaždinskog suda o izručenju Mustača Njemačkoj zbog optužbi za pomaganje i poticanje na ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića

Kako je odlukom Vrhovnog suda pravomoćnom postala odluka o izručenju Mustača, varaždinski je sud objavio kako je MUP-u, odnosno njegovoj službi za međunarodnu policijsku suradnju S.I.R.E.N.E., naložena predaja Mustača Njemačkoj.

U priopćenju suda stoji i da nadležna tijela hrvatskog MUP-a i SR Njemačke moraju dogovoriti način, vrijeme i mjesto predaje te da je rok za to deset dana od pravomoćnosti rješenja, odnosno od 15. travnja.