OBJAVLJEN JAVNI POZIV

Za kupnju auta na struju dobijete 70.000 kuna

16.04.2014 u 17:12

Bionic
Reading

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode danas je objavio dva javna poziva za sufinanciranje nabave električnih i hibridnih vozila

Prvi javni poziv namijenjen je građanima, kojima je za kupnju novog hibridnog ili električnog vozila ukupno na raspolaganju čak tri milijuna kuna, dok je za trgovačka društva i obrtnike osigurano četiri milijuna kuna, priopćio je Fond.

"Iznos poticaja ovisi o tehnologiji vozila", pojasnio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller. Istaknuo je da će se do 70.000 kuna poticati kupnja električnih vozila, nabavu hibridnih "plug in" vozila Fond će sufinancirati do 50.000 kuna, a za hibridna vozila s emisijom do 100 g CO2 g/km može se dobiti do 30.000 kuna. Građani mogu dobiti poticaje za kupnju jednog vozila, dok će se tvrtkama za kupnju više ovakvih vozila odobriti i do 350.000 kuna

Korisnici poticaja su kupci isključivo novih vozila, koja moraju zadržati u vlasništvu ili korištenju godinu dana od datuma prve registracije, odnosno tri godine ukoliko se radi o tvrtkama.

Fond ističe da je procedura za dobivanje sredstava jednostavna i brza. Prvi korak je odabrati vozilo i Fondu predati zahtjev za sufinanciranje kupnje. Zahtjev se sastoji od prijavnog obrasca, koji se može naći na službenim stranicama Fonda, preslici osobne iskaznice te preslici ponude za vozilo, ovjerene od strane prodavatelja. Također, potrebno je priložiti brošuru, letak, certifikat ili sličnu potvrdu iz koje su jasno vidljive karakteristike vozila - proizvođač, tip, model, vrsta goriva i izvora snage te emisija CO2, ukoliko navedeno nije vidljivo iz same ponude.

Trgovačka društva i obrtnici dužni su priložiti i ovjerenu izjavu o korištenim državnim potporama primljenima tijekom prethodne dvije i tekuće fiskalne godine, izjavu da poduzetnik nije u teškoćama kao i potvrdu Porezne uprave o podmirenju obveza javnih davanja.

Sufinancirani iznos se na račun korisnika uplaćuje u roku 30 dana od dostave potrebne dokumentacije za isplatu, ističe Fond.

Naglašava kako je cilj sufinanciranja kupnje električnih i hibridnih vozila postupno, ali direktno smanjenje emisija štetnih plinova iz prometa u Hrvatskoj te povećanje udjela korištenja obnovljivih izvora energije u sektoru prometa. Također, hibridna i električna vozila podrazumijevaju i smanjenje troškova održavanja te veću sigurnost u prometu, a smanjuje se i zagađenost okoliša bukom.

"Hrvatska je jedna od mnogih europskih i svjetskih zemalja koje su shvatile važnost čistijeg transporta i između ostalog razvile i sustav poticanja energetski učinkovitijih i čistijih tehnologija u prometu", ističe Fond.