KAKO JE ZAPRAVO BILO

Drugi vatrogasac Zagreba otkriva istinu o požaru u Jankomiru

16.04.2014 u 13:18

Bionic
Reading

Iako su pojedini mediji objavili da su vatrogasci gasili požar u C.I.O.S.-u krivom pjenom, iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba to su nam demantirali te pritom zahvalili svim službama zbog uspješnog gašenja vatre

Istina je da se krenulo gasiti požar pjenom, pojašnjava za tportal zamjenik zapovjednika JVP-a Grada Zagreba Ivica Lonjak, no od toga se ubrzo odustalo.

'Probali smo gasiti pjenom i vidjeli da nema efekta. To je malo preskupo sredstvo da bismo ga trošili uzaludno', kaže nam Lonjak, dodavši kako litra pjene košta 15 eura.

Osim toga, pojašnjava Lonjak, ni vremenske prilike nisu dozvoljavale upotrebu pjene. Sam Centar za reciklažu, pojašnjava, smješten je na velikoj površini i na području koje je zahvatio požar nalazio se velik zrakoprazni prostor. 'Ta vam pjena prekrije površinu, ali ima praznine gdje se ne može primiti, a na dan kad je izbio požar puhao je jak vjetar', kaže nam Lonjak

Upravo zbog toga vatrogasci su se odlučili za klasičan sistem gašenja - premještaj sirovine i zalijevanje.

'Cilj nam je prvenstveno bio spasiti proizvodni program, vrijedne strojeve i pogon. Postrojenje je vrijedno sedam milijuna eura', kaže zamjenik JVP-a Grada Zagreba.

Lonjak je zahvalio svima koji su sudjelovali u gašenju požara, a posebno je pohvalio djelatnike CE-ZA-R-a i C.I.O.S.-a koji su odradili 'lavovski posao'.

Što se pak tiče poziva vatrogascima i spekulacije da ih se zvalo prekasno, Lonjak kaže: 'Dobili smo dojavu i odmah postupili prema dojavi. Imamo sve snimljeno. Proveli smo analizu i od dojave do izlaska prošlo je pet minuta', kaže Lonjak.

Špekuliralo se i kako je potvrda toga da su u C.I.O.S.-u prekasno zvali vatrogasce činjenica da se požar razbuktao dok su stigli na lice mjesta. No Lonjak kaže da se požar najvjerojatnije razbuktao zbog vjetra, s obzirom da su udari vjetra povremeno bili 'orkanski'.

U JVP-u Grada Zagreba zadovoljni su obavljenim poslom i suradnjom svih službi, no kažu da situacija nije bila tako strašna kao što je to možda izgledalo promatračima. 'Više je štete od natapanja nego od požara', kazao je Lonjak za tportal.

Policija je pak prijepodne počela očevid u skladištu tvrtke C.I.O.S. na zagrebačkom Jankomiru, nakon što je ondje rano ujutro u potpunosti ugašen požar.

Očevidom policija pokušava utvrditi uzroke i okolnosti izbijanja požara u ponedjeljak popodne te nastalu materijalnu štetu, doznaje Hina u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

Još nije poznato kada će završiti očevid.

Iako je šef Uprave C.I.O.S.-a Petar Pripuz jučer za Dnevnik Nove TV rekao kako je čudno to što je požar izbio nekoliko dana uoči početka javne rasprave o okolišnoj dozvoli za Centar za reciklažu, u C.I.O.S.- u ne žele prejudicirati je li požar podmetnut.

'Uzrok požara je nepoznat u ovom trenutku. Iako je požar, prema prvom internom uvidu na licu mjesta, izbio uz rub ograde reciklažnog centra, nikako ne želimo prejudicirati rezultate očevida svih nadležnih službi ni špekulirati o mogućnostima podmetanja požara. U ovom trenutku čekamo rezultate očevida nadležnih službi. Ako se pak utvrdi da je požar podmetnut, i u svakom drugom slučaju, očekujemo da sve institucije korektno odrade svoj posao. U svakom slučaju, smatramo da je nepotrebna politizacija ovog slučaja koja se počela provlačiti po medijima', kazali su nam u C.I.O.S.-u.